Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hudební festival v Krumlově přilákal přes dvacet tisíc diváků

Závěrečným operním galakoncertem včera skončil Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Přehlídka nabídla od 19. července do 10. srpna 23 koncertů, vokální skupinu Take 6, barokní operu od Händela i české interprety. Podle pořadatelů přilákal 28. ročník akce přes dvacet tisíc diváků. K novinkám patřila filmová promítání, na vybrané koncerty dopravoval festival návštěvníky autobusem zdarma, aby šetřil životní prostředí.

Koncerty byly obsazené diváky z 91,2 procenta. Nejvíc, přes 2000, jich přišlo na symfonickou poctu zpěvákovi Michaelu Jacksonovi, kdy sólisty včetně zpěvačky Dashi doprovázela v Pivovarské zahradě Filharmonie Hradec Králové a Moondance Orchestra.

S letošním ročníkem je Boháč spokojený. Umělecká úroveň koncertů byla, jak řekl, na vrcholné úrovni, akci provázel divácký zájem a při koncertech téměř nepršelo. Koncerty na MHF byly v Pivovarské zahradě, Zámecké zahradě a jízdárně, Maškarním sále, barokním divadle i boletickém kostele.

Pořadatelé jíž připravují 29. ročník. Jeho zahájení bude v anglickém parku, který je součástí zámecké zahrady. Na jubilejní 30. ročník by mohl přijet operní pěvec Plácido Domingo. Vedení MHF s ním jedná. Domingo na festivalu zpíval v roce 2011.

MHF od loňska spolupracuje s pražskou ZUŠ Jaroslava Ježka pro zrakově postižené studenty. Letos šla pětikoruna z každé zakoupené vstupenky na nákup not v Braillově písmu pro tuto školu. Zatím se vybralo 52 180 korun. Rozpočet festivalu byl letos 38,6 milionu korun. Loni akce přilákala téměř 21 tisíc lidí.

Festival kromě 23 letošních koncertů připravil také rozmanitý doprovodný program – nejen pro festivalové diváky: promítání českých i zahraničních filmů a dokumentů, relaxační cvičení za doprovodu harfy či setkání s členy arménského souboru The Naghash Ensemble. Festivalovou atmosféru zpestřili i muzikanti v ulicích města.

MHF Český Krumlov letos představil celou řadu novinek, mimo jiné zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let, pro žáky a učitele ZUŠ Český Krumlov, pro čtenáře Městské knihovny v Českém Krumlově a pro všechny zájemce z Krumlova a sousedních obcí. Doprava návštěvníků na vybrané koncerty autobusem zdarma, Český Krumlov Card pro diváky jedoucí na víkendové koncerty z Prahy vlakem, festivalový shuttle servis elektronickými auty e-tron a další aktivity.

Již nyní organizátoři festivalu připravují nový atraktivní program pro příští ročník, spolu s dalšími novinkami.

Autoři | Foto festivalkrumlov.cz

Štítky hudba, festival, Český Krumlov, koncert, hudební festival, Michael Jackson, Plácido Domingo, barokní opera, Filharmonie Hradec Králové, Jaroslav Ježek, Praha, zámecký park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudební festival v Krumlově přilákal přes dvacet tisíc diváků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.