Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Mariánském náměstí brzy vyroste Bouda. Slibuje zážitek, který jinde nenajdete

Jihočeské divadlo má letos hned několik důvodů k oslavám. Sto let od vzniku uměleckého divadelního souboru, dvě stovky let samotné budovy a sedmdesát let souboru Malého divadla. Výročí připomene mnoho akcí, jednou z nich je Bouda zapůjčená od bratří Formanů, která se začne za pár dní stavět na Mariánském náměstí.

Bouda na Mariánském náměstí bude pilířem oslav Jihočeského divadla. Divákům nabídne čtyři nové inscenace nazkoušené exkluzivně pro toto místo. „Bouda sehrála v historii českého divadla významnou roli. Byla sice provizoriem, ale také se stala silným symbolem naděje pro budoucnost. Předznamenávala nejen vznik Národního divadla, ale české divadelní tradice jako takové. Boudu - jako symbol naděje - si v roce stoletého výročí Jihčeského divadla propůjčujeme, abychom mluvili o budoucnosti,“ vysvětluje ředite divadla Lukáš Průdek. 

Bouda má navíc zdůraznit, že už v 60. letech minulého století měla na Mariánském náměstí stát nová budova divadla. „To se bohužel nepodařilo, což poznamenalo také Mariánské náměstí, které neplní dobře svou funkci veřejného prostoru,“ dodal ředitel.


Vizualizace Boudy. Zdroj: boudajd.cz

O slavnostní zahájení se 21. listopadu postará historicko-romantická opera Bedřicha Smetany Dalibor. Hrdinský, tragický příběh o mstě, lásce, přátelství, rytířské cti a vzpouře proti moci uvede podle adaptace legendárního českého režiséra Miloše Formana s novým libretem Pavla Drábka a Tomáše Studeného znovu po 100 letech opera Jihočeského divadla.

Činoherní soubor si připravil politickou komedii Zadržitelný vzestup Artura Uie. Inscenační poradu si do Boudy nachystal baletní soubor a taneční show aneb Divadlo o divadle ukáže, jaké peripetie jsou spojeny s přípravou představení. 

Na závěr roku i působení Boudy přichystalo Malé divadlo sváteční rodinný zážitek se špetkou sebezpytu Útěk do Egypta přes Království české. Kompletní program najdete na webu.

Bouda omezí dopravu

Bouda se začne na Mariánském náměstí stavět v nejbližších dnech. To částečně omezí dopravu. „Odbor dopravy a silničního hospodářství stanovuje přechodnou úpravu provozu na pozemní komunikaci v ulici tř. 28. října a na Mariánském náměstí, a to od 7. listopadu do 20. ledna,“ popsala mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Štítky Bouda, Jihočeské divadlo, kultura, oslava, divadlo, Mariánské náměstí (Brno), Miloš Forman, Metzlův dům, slavnost, divadelní soubor, Bedřich Smetana, Pavel Drábek, Boudy, Egypt

Na Mariánském náměstí brzy vyroste Bouda. Slibuje zážitek, který jinde nenajdete  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.