Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeská filharmonie natáčela v rouškách na zřícenině Pořešín

Jihočeská filharmonie natáčela na zřícenině hradu Pořešín klip. Chce tak podpořit zájem turistů o jižní Čechy, kterým kvůli koronavirové epidemii chybí turisté. Muzikanti v rouškách a ochranných štítech hráli závěrečnou část z muzikálu Balada pro banditu, písničku Zabili, zabili.

Orchestr chce vytvořit cyklus záznamů z méně známých jihočeských památek. „Chceme upozornit na turistické cíle, které letos získávají na větším významu, vzhledem komu, že se nejezdí do ciziny. Orchestr je rád, že se něco děje, protože není přirozené, aby lidé seděli doma. Vybrali jsme krátké skladby, aby se to dalo v přírodní verzi zahrát bez not a větších souher," uvedl ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Minulý týden natočili hudebníci první část Vivaldiho jara na hradu Dívčí kámen, další hudbu budou nahrávat na zámku Kratochvíle, hradě Kuklov i u lipenského jezera.

Příprava muzikantů byla podobná, jako když se chystají na koncert. „Člověk musí být pořád připraven. Nevěděli jsme, kdy přesně nastoupíme do práce. Na Baladu je to tady ideální. Těšíme se, i po té době, máme do toho větší chuť, je to vítaná změna," řekla violoncellistka Soňa Zavřelová. Baladu pro banditu měl hrát orchestr na Pořešíně již loni, ale pršelo.

Dirigenta Patrika Červáka hrad inspiruje. „Byl by inspirující i v době, která by se dala nazvat jako normální. Práce se v těchto místech neliší od výkonu v koncertních sálech. Stále musím být pro všechny viditelný, gesta musí být zřetelná. Jediný rozdíl je v tom, že máme roušky, takže nemůžu vidět výrazy hráčů, jsme omezeni pouze na oční kontakt. Také je něco jiného, když orchestr hraje pospolu a když musíme být odděleni dvoumetrovým rozestupem. Hrát pod širým nebem je ale krásný a inspirující zážitek a Balada tady moc hezky vynikne," řekl Červák.

Autoři | Foto Jihočeská filharmonie

Štítky Jihočeská filharmonie, hudba, koncert, Pořešín, rouška, hrad, Balada pro banditu, zřícenina, Jihočeský kraj, Otakar Svoboda, zřícenina hradu, Kratochvíle, Kuklov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská filharmonie natáčela v rouškách na zřícenině Pořešín  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.