Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Budějcích začalo Umění ve městě, letošním tématem je voda

Třináctý ročník výstavního projektu Umění ve městě přináší další inovaci, která má ambici ještě více přiblížit současné výtvarné umění lidem tak, aby se stalo nedílnou a přirozenou součástí jejich života. Může je bavit, zlepšit den, ale také upozornit na otázky, které v současné době hýbou světem a ovlivňují naši budoucnost. Zároveň chce pomoci kultivovat městský prostor, který by měl být co nejpříjemnějším a inspirativním místem k životu.

„Od roku 2008, kdy jsme poprvé veřejnosti představili náš projekt, se podařilo mnoho věcí. Během let jsme do Českých Budějovic postupně přivezli téměř kompletní českou sochařskou špičku, zavedené autory i talentované absolventy uměleckých škol. Později jsme působnost rozšířili i za hranice jihočeské metropole a začali vystavovat v dalších městech regionu – Hluboké nad Vltavou, Veselí nad Lužnicí, Bechyni, Černé v Pošumaví, Týně nad Vltavounebo Lipně. A teď přišla doba zase se posunout o něco dál,“ uvedl iniciátor a kurátor akce Michal Trpák.

Hlavní změna je tentokrát koncepční. Od letoška by měly mít jednotlivé ročníky svůj název, který slouží zároveň jako hlavní téma a klíč k interpretaci. Projevuje se prakticky ve všem. Má vliv na výběr autorů, volbu jednotlivých prací, ale třeba i na jejich umístění. Zastřešující téma také divákům usnadňuje „číst“ význam uměleckých děl. „Slibujeme si od toho, že tematickým zaměřením obohatíme Umění ve městě o novou kvalitu,“ vysvětlil Michal Trpák. „Dříve doširoka otevřený výstavní projekt dostane jednotnější podobu, bude koncentrovanější a významově vrstevnatější. I to by mohlo přitáhnout další pozornost, změnit a aktualizovat tvář celé akce a dodat příliv nové vizuální energie“.

AQUA, AQUA, AQUA...

Letošní ročník se jmenuje AQUA – voda. Latinská forma názvu by měla být srozumitelná jak domácím, tak cizincům. Umění – ať už sochy, instalace nebo umělecké intervence - se tentokrát tedy objeví především v okolí vodních ploch, na březích řeky, ale i přímo na hladině. V rámci festivalu v Českých Budějovicích svou činnost zahájí nová galerie R 2020, pro kterou respektovaný pražský kurátor Radek Wohlmuth připravil výstavu rozpíjených tušových obrazů Petra Nikla s názvem Z jedné vody načisto.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto

Štítky Umění ve městě, České Budějovice, voda, kultura, umění, projekt, Michal Trpák, výtvarné umění, Petr Nikl, Radek Wohlmuth, Nová galerie, Hluboká nad Vltavou, Veselí nad Lužnicí, Bechyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích začalo Umění ve městě, letošním tématem je voda  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.