Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Slam poetry aneb když poezie praští

PR článek

A je to tady! Po několikaměsíční pauze o sobě na jihu Čech opět dávají vědět slameři se svou performativní poezií. Mistři žánru se potkají v jihočeském rezidentním klubu žánru – ve studentském klubu Kampa, uvnitř kampusu Jihočeské univerzity. Akce proběhne 24. června v kampusu Jihočeské univerzity. Ukážou se na ní největší slamové hvězdy, které současná scéna může nabídnout, včetně několika mistrů republiky.

Slam poetry je žánr, který vznikl v osmdesátých letech uprostřed zaplivaných chicagských barů jakožto opozice vůči autorskému čtení. Jinými slovy – performativní poezie, v níž pro vystupující platí pouhá dvě pravidla: Musí publiku předvést svou vlastní tvorbu (1. pravidlo), zdali půjde o strukturovaný text nebo improvizaci, není podstatné. Protože, pokud půjde o autorský počin, k němuž autor nepoužije žádné rekvizity (2. pravidlo), byla obě pravidla splněna a divák už se může nechat unášet proudem slov. A ne jenom to. 

Přidaná hodnota slam poetry totiž spočívá v přímé interakci s publikem skrze bodování účinkujících publikem. To dává celému žánru v kultuře nevídaný rozměr. Slam poetry totiž staví umění také do sportovní úrovně, o níž rozhoduje ten nejvíc férový aspekt – vox populi.  

Nejinak tomu bude i 24. června na Kampě, kde se střetne svými verši smetánka celorepublikové scény včetně těch nejzvučnějších jmen, která české slam poetry nabízí.

Z řad vystupujících se „Na Kampě“ 24. června ukáže Dr. Filipitch, mistr České republiky za rok 2017 a zároveň moderátor celého večera. Druhým vystupujícím je rodilý Budějčák, Šimon Felenda, mistr republiky v Duoslamu (párové disciplíně) a finalista mistrovství Česka. Hned po něm ve výčtu následuje několikanásobný finalista MČR Honza Dibitanzl, mistr improvizace, charismatik, bohém a psycholog v jednom – Dorian Gray celého žánru.

Dalším vystupujícím je jeden z headlinerů současné scény, vicemistr ČR ve slamu, aktivista a filozof v jednom – Tukan. Autor převážně sociálně angažovaných slamů, který ve svém slamovém rybníčku už léta marně hledá konkurenci. Slamovou elitu zakončí renesanční člověk – MC s výtvarným nadáním, markeťák a matador v psaní textu – Flowtek. 

Navíc bude mít publikum možnost poslechnout si verše dnes již renomovaného básníka Šimona Leitgeba, autora sbírky “Mezi náma” a držitele řady literárních ocenění. Šimonovi básně se dostaly dokonce do sborníku “Nejlepší české básně” v roce 2016. Po slamech bude již tradičně následovat afterparty, hustá a osvěžující, jako pěna univerzitního piva, Čtyráku.

Soutěž o dvě volné vstupenky

Díky soutěži s Budějckou Drbnou může jeden čtenář vyhrát dvě volné vstupenky na Slam poetry. Stačí jen do úterý 23. června správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování.

Soutěž skončila! Vstupenky vyhrává Jana Vasková! Gratulujeme!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Ohodnoť článek

Štítky Slam poetry, poezie, kultura, soutěž, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česko, Kampa, vstupenka, Dorian Gray, Filip Koryta, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Slam poetry aneb když poezie praští  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.