Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Krajina ve stínu je v mnoha směrech výjimečný film, říká producent. Natáčelo se na jihu Čech

Do českých kin právě přichází historické drama režiséra Bohdana Slámy, které mapuje události třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století v jihočeské obci Tušť, kde bylo brutálně zavražděno 14 lidí. Svou osudovou epopej držitel několika Českých lvů natočil v černobílé verzi a na klasický filmový pás.

Úspěchy Bohdana Slámy
Za Českou republiku se ucházel o nominaci na Oscara a Evropskou filmovou cenu. Obdobně laděný snímek Štěstí (2005) získal sedm Českých lvů a vyhrál festival v San Sebastiánu.

Úspěšné byly i tituly Venkovský učitel (2008), který získal dva České lvy, a Čtyři slunce (2012), s nimiž Sláma soutěžil v Sundance. Natočil také několik dílů seriálu Kancelář Blaník. Vede katedru režie na FAMU.

„Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami,“ říká režisér Bohdan Sláma.

Autorem scénáře je Ivan Arsenjev, kameramanem je Diviš Marek, s nímž Bohdan Sláma natočil své filmy Štěstí, Venkovský učitel, Čtyři slunce nebo Bábu z ledu.

„Je dobře, že ten film vznikl. Myslím, že bychom se měli zabývat i bolestnými a často dodnes nezahojenými ranami naší novodobé historie. Během odsunu Němců bylo vedle spravedlivě potrestaných postiženo také mnoho nevinných,“ říká historik Pavel Kosatík.

Film je podle režiséra kronikou lidí a malé vesnice v pohraničí vláčené dějinami třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. V popředí příběhu pak stojí osud jedné rodiny, na kterou předválečná doba, válka i události po válce dopadají vždy plnou silou. Ve snímku hrají Magdaléna Borová, Stanislav Majer, Bára Poláková, Csongor Kassai, Petra Špalková, Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Cyril Drozda nebo Marek Taclík.

„Krajina ve stínu je v mnoha směrech výjimečný film a pojí se s ním řada zajímavostí. Točilo se na „surovinu“, čili pětatřicetimilimetrová filmový pás, což dnes není obvyklé. Použili jsme nezvukovou kameru, všechny dialogy a ruchy se dodělávaly ve studiích. Vytočilo se 28 kilometrů filmu, který jsme horko těžko sháněli. Film je černobílý, což je dnes také méně obvyklé," říká producent filmu Jindřich Motýl ze společnosti LuminarFilm a uzavírá: "Nicméně dojem na plátně je strhující. Film se točil v Bořicích v jižních Čechách, v obci kde bydlí Bohdan Sláma. Je to první Bohdanův snímek, který není podle jeho vlastního scénáře a také první historická látka. Co je důležité, příběh napsal Ivan Arsenjev podle skutečných událostí. Myslím, že to, co se tehdy dělo, by měl vědět a vidět každý z nás."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bontonfilm

Štítky Bohdan Sláma, film, Česko, Krajina ve stínu, Český lev, režisér, Štěstí, Venkovský učitel, kino, Ceny Oscar, Evropská filmová cena, producent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajina ve stínu je v mnoha směrech výjimečný film, říká producent. Natáčelo se na jihu Čech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.