Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově odstartoval. Co by vám na festivalu nemělo uniknout?

PR článek

Před týdnem začal v Českém Krumlově tradiční Mezinárodní hudební festival. Třítýdenní přehlídku hudby odstartoval Dvořákovým Koncertem pro violoncello v pátek 18. září přední český violoncellista Jiří Bárta. Toho doprovodila Filharmonie Bohuslava Martinů pod taktovkou Leoše Svárovského, která v druhé půli zahrála Musorgského Obrázky z výstavy. Podívejte se na program. Je z čeho vybírat.

29. 9. Katta
Originální varhanní koncert

Varhanice, cembalistka, skladatelka a zpěvačka Katta na sebe mezinárodním měřítku upozornila při koncertech s renomovanými orchestry, ale také jako sólistka varhanních recitálů. Představila se i na evropských multižánrových festivalech. Mezi varhaníky je ovšem výjimkou: komponuje vlastní originální skladby, ve kterých využívá svůj vroucí hlas a otevírá nové zvukové světy. Ukazuje, jak mohou znít varhany ve 21. století, ať hraje na tradiční chrámové varhany, nebo i mimo kostel na svůj unikátní bílý nástroj. Je nepřehlédnutelná: bosonohá varhanice, andělsky éterická i zemitě živelná.

30. 9. Autorský večer k životnímu jubileu Štěpána Raka
Štěpán Rak
, Jan-Matěj Rak

Štěpán Rak je osobností, která si své posluchače podmaní intenzitou prožitku, interpretačním mistrovstvím a absolutním splynutím interpreta a skladatele v jedné osobě, s duší hudby. V roce 2000 byl jmenován historicky prvním vysokoškolským profesorem kytary v ČR. Pořad, který Štěpán Rak v Maškarním sále představí, nese název Cesta do pohádky. Autor zde hudební řečí vypráví slavné pohádkové příběhy, oslavuje však i pohádkové bytosti a zazní také hudba s pohádkovou tématikou, jakou je boj zla a dobra nebo síla lásky. Štěpán Rak vystoupí spolu se svým synem, rovněž kytaristou, Janem-Matějem Rakem.

1. 10.
Slavné barokní árie

Večer v Barokním divadle českokrumlovského zámku je vždy nevšedním zážitkem. Diváci mohou obdivovat interiér jednoho z nejstarších dochovaných zámeckých divadel na světě. V jeho zákulisí se skrývá i původní mašinérie, díky důmyslnému systému rumpálů, kladek a lan se před zraky diváků naráz promění celá scéna. I tento ročník festivalu přinese možnost nahlédnout do dobové inscenační praxe. Na jevišti zazní výběr nejkrásnějších barokních árií v podání souboru Musica Florea se sólisty. Půjde o koncertní provedení, avšak v dobových kostýmech a s využitím efektů, které toto divadlo skrývá.

2. 10. Český večer
Marek Ztracený, Ondřej G. Brzobohatý, Ondřej Ruml, Big Band Gustava Broma, dirigent Vlado Valovič

Tři ikony současné české hudební scény se na jednom pódiu v tomto složení sejdou v historii poprvé. Řeč je o třech nepřehlédnutelných mužích: Marku Ztraceném, Ondřeji G. Brzobohatém a Ondřeji Rumlovi. Zámeckou jízdárnou, která je součástí českokrumlovského zámku, se ponesou ty největší české hity od dob R. A. Dvorského až po současnou hudbu. Zpěváci si za doprovodu jazzového a swingového Big Bandu Gustava Broma pod taktovkou Vláda Valoviče připravili nová aranžmá českých hudebních klasik, na které návštěvníci jen tak nezapomenou. Celým večerem provede herečka a zpěvačka Daniela Šinkorová. Součástí večera bude i výběr toho nejlepšího z české gastronomie. 

3. 10.  Slavnostní závěrečný koncert
Ivo Kahánek (klavír), Česká filharmonie, dirigent Semjon Byčkov

Přední český klavírista, jehož jméno se v posledním půl roce skloňuje ve všech pádech. Získal totiž za album s klavírními koncerty prestižní ocenění britského BBC Music Magazine, v Česku zase cenu Anděl 2019 v kategorii Klasika. Ivo Kahánek během večera zahraje Šostakovičův Koncert pro klavír. Doprovodí jej Česká filharmonie, která bude na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově po dlouhých 16 letech, a to pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova. Závěr 29. ročníku festivalu bude patřit Mahlerově Symfonii.

Ohodnoť článek

Štítky Český Krumlov, koncert, mezinárodní hudební festival, hudba, kultura, hudební festival, festival, Štěpán Rak, Leoš Svárovský, Jiří Bárta, Filharmonie Bohuslava Martinů, Ivo Kahánek, Marek Ztracený, Ondřej Ruml

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově odstartoval. Co by vám na festivalu nemělo uniknout?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.