Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Třeboňská šlapka ukončí cyklistickou sezonu na Třeboňsku

PR článek

Již tradiční cyklovyjížďka Třeboňská šlapka s letošním podtitulem Za knížaty ze Schwarzenbergu se kvůli koronavirové pandemii výjimečně uskuteční na závěr cyklistické sezóny, v sobotu 3. října 2020.

Kvůli aktuálním epidemiologickým opatřením je uzpůsoben průběh letošní cyklovyjížďky. Zahájení akce proběhne bez registrace účastníků od 9 do 12 hodin.

Před Turistickým informačním centrem na Masarykově náměstí č. 1 v Třeboni obdrží zdarma všichni cyklisté mapku s popisem třech různě dlouhých tras (A – 32 km, B – 52 km, C – 69 km). Všechny trasy vedou Mláckým lesem, po Jubilejní cestě. Nejkratší trasa se vrací od Čertovy šlápoty kolem rybníka Rožmberk a Starou Hlínu, prostřední trasa je prodloužena o Nadějskou rybniční soustavu a nejdelší trasa vede až k Veselským pískovnám.

Úseky, kde nevede značená cyklotrasa nebo turistická značka, budou vyznačeny oranžovými šipkami se zkratkou TŠ. Akce letos nebude zakončena na pergole u sv. Víta, ale od 13 do 17 hodin mohou cyklisté získat účastnický list v infocentru na náměstí. Popis tras naleznete na webu, kde jsou ke stažení GPX jednotlivých tras.

Akce je podpořena z Grantového programu Nadace Jihočeské cyklostezky a pořádá ji odbor kultury a cestovního ruchu města Třeboně. 

Jaké zajímavosti vás na trase čekají?

Stará řeka - meandrující koryto řeky Lužnice, kolem něhož se vyskytují mokřadní ekosystémy

Přírodní rezervace Rybníky u Vitmanova - výtopy rybníků Nový Vdovec a Ženich a malé lesní rašeliniště. Rybník Ženich má nejdelší rybniční hrází v ČR o celkové délce 3,5 km.

Stříbřecký most  - železobetonový silniční most, technická památka z r. 1925

Jubilejní alej, zvaná Adolfka  - Za zastávku stojí dva pomníky postavené na počest manželů Jana Adolfa Schwarzenberga a jeho manželky  Idy, rozené princezny z Liechtensteinu.

Čertova šlápota - balvan s otiskem čertových kopyt a vyrytou postavou čerta s letopočty.

Metel - Od 15. století zde stával vodní mlýn. Okolo roku 1845 upravil podnikatel Vojtěch Lanna metelský jez tak, aby umožňoval voroplavbu.

Hamr – Pozoruhodný je zdejší renesanční farní kostel Nejsvětější Trojice a zvonice s dřevěným patrem. Tvrz tu stála už ve středověku, za Schwarzenberských knížat byla upravena na sýpku.

Nadějská rybniční soustava – jedna z nejvzácnějších přírodních rezervací Třeboňska. Základ soustavy tvoří rybníky Naděje, Skutek, Víra, Láska a Dobrá vůle. Založil ji Jakub Krčín v letech 1577–1579.

Rybník Rožmberk - největší rybník v zemi, dílo Jakuba Krčína z let 1584–1590. Na sádkách pod rybníkem Rožmberk stojí renesanční bašta ze 16. století.

Akce je podpořena z Grantového programu Nadace Jihočeské cyklostezky a pořádá ji odbor kultury a cestovního ruchu města Třeboně. Podrobný popis tras naleznete na www.itrebon.cz/trebonskaslapka. Další informace na webu a fb www.itrebon.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Třebonská šlapka, cyklistická sezona, cyklista, kolo, Třeboň, CHKO Třeboňsko, Rybník Rožmberk, rybník, kníže, Jakub Krčín, Liechtenstein, Česko, Stará Hlína, Vojtěch Lanna mladší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Ondřej

Pouhá kopie "Jarošovské šlapky" :-)

Pondělí, 28. září 2020, 19:45Odpovědět

Třeboňská šlapka ukončí cyklistickou sezonu na Třeboňsku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.