Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hlubocké Slavnosti vína letos oslavily už své patnácté narozeniny

PR článek

Gastronomické zážitky, pohodu, hudbu různých žánrů a trh plný jídla i řemesel přinesly letošní Slavnosti vína.

Městské Slavnosti vína začaly na hlubockém náměstí v sobotu 19. září ve 13 hodin. „Po zahájení už patnáctého ročníku této populární akce dostali návštěvníci ochutnat hroznové víno, které se urodilo na naší vinici. Začalos se právě koštem těchto hroznů,“ říká Valerie Chromá z hlubockého Centra volného času Poškolák, která slavnosti organizuje.

Hlubočtí před 15 lety obnovili část vinice pod Knížecím Dvorem a vysadili révu, kterou jim tehdy darovali zkušení vinaři z partnerského města Neustadt an der Aisch. Obnovením zaniklé vinařské tradice tak vznikly oslavy věnované vínu, které každoročně přilákají do města stovky lidí. Vstupné na slavnosti je již tradičně zdarma.

Kulturní program jsme sestavili tak, aby si každý našel svůj žánr. Velkým tahákem bylo vystoupení českobudějovické dechové hudby Jižani. Volali nám lidé z různých míst v republice, že se na tuto populární dechovku přijedou podívat. S Jižany si na pódiu zahrál Miroslav Surka starší. Letos jsme měli v programu novinku, byli to tři vstupy různých hostů filmového festivalu Voda, moře, oceány, který se právě v těchto dnech na různých místech v Hluboké nad Vltavou konal,“ přibližuje program Valerie Chromá.

Na pódiu se představil i Miroslav Surka se seskupením Summer Kvintet. Trumpetista Miroslav Surka řadu let hrál například v Big Bandu Českého rozhlasu Praha pod vedením Felixe Slováčka, spolupracoval s Orchestrem Gustava Broma, skupinami Lucie, Monkey Bussines nebo J.A.R.

Zkušené muzikanty vystřídal mladý nadějný sedmnáctiletý českobudějovický písničkář Martin Kajaba, student druhého ročníku konzervatoře. Dále se představil hlubocký Taneční orchestr Panorama Mildy Bůrky, který si tak připoměl 25. výročí svého založení. Kulturní program na náměstí tradičně zakončila Cimbálová muzika Štěpána Hanuše.

Po celé trvání slavností od 13 hodin zhruba do 19 hodin mohli návštěvníci ochutnat spoustu vín převážně z místních vinoték. „Nechyběl samozřejmě burčák ani například africká vína, která si lidé v minulých ročnících chválili. Stánkaři nabídli sladké i slané pochutiny, například klobásy nebo cukrovinky. Na prostranství před pódiem bylo jedenadvacet stánků. Nabídku doplnili jako tradičně řemeslníci. Letos se představila šperkařská dílna s prodejem minerálů, keramiky, košíkářských výrobků. Kdo dává před vínem přednost pivu, mohl zavítat do Hlubockého pivovaru, který sídlí hned vedle trhu,“ dodává Valerie Chromá.

Program slavností na náměstí končil kolem 19. hodiny. Další program pokračoval v Hotelu Záviš, kam se z náměstí přestěhovala cimbálová kapela.  Hotel byl otevřen už od začátku slavností, zájemci tam mohli zavítat na degustace vín.

Město Hluboká nad Vltavou děkuje za reklamní partnerství Skupiny ČEZ v rámci projektu Oranžový rok na Hluboké 2020 a Jihočeskému kraji za spolufinancování akce z dotačního programu Podpora kultury.

Ohodnoť článek

Štítky Hluboká nad Vltavou, Slavnosti vína, výročí, slavnost, víno, řemeslo, Felix Slováček, Gustav Brom, vinice, Neustadt, Český rozhlas, ČEZ, Lucie, J.A.R.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlubocké Slavnosti vína letos oslavily už své patnácté narozeniny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.