Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstava ruské avantgardy na Hluboké je připravena, galerie teď čeká na výjimku

Jako událost roku v Alšově jihočeské galerii je označována výstava Malevič - Rodčenko - Kandinskij a ruská avantgarda. Rozsáhlá sbírka je nainstalována ve výstavních prostorách zámecké jízdárny na Hluboké nad Vltavou. Otevření expozice však zatím komplikuje fakt, že galerie doposud nedostala od hlavní hygieničky výjimku, která je nutná pro otevření prostor široké veřejnosti.

Díla ruské avantgardy v tak velkém rozsahu a kvalitě budou v České republice představena vůbec poprvé. Unikátní kolekce pochází ze sbírky Muzea umění v Jekatěrinburgu a původně měla být návštěvníkům zpřístupněna od 1. května.

„Unikátnost není jen ve špičkových obrazech, které zde jsou, ale unikátní je výstava takém tím, jak vznikala v rámci nabytí, kdy stát díky své lidové komisi pro osvětu nakoupil během krátké doby zhruba čtyř let obrovské množství moderního současného umění od autorů, po kterých jednoznačně chtěl, aby při prodeji vybírali to nejlepší ze svých ateliérů,“ popsal ředitel galerie Aleš Seifert.

Celá sbírka se v Evropě objevila jen jednou, konkrétně před pěti lety v Budapešti. V kompletním souboru je 42 děl, z nichž na jihu Čech bude prezentováno 36 kusů. Kolekce zahrnuje díla, která vytvořili Kazimir Malevič, Vasilij Kandinskij, Alexandr Rodčenko, Natalia Gončarovová nebo Michail Larionov v období 1910 až 1920.

„Naše výstava je velmi žádaná. Neustále cestuje,“ potvrdil ředitel Muzea výtvarného umění v Jekatěrinburgu Nikita Korytin. Po skončení výstavy na Hluboké se díla přesunou do Moskvy a poté do Jižní Koreje.

Sbírka je již v sále na Hluboké, galerie však stále čeká na udělení výjimky od hlavní hygieničky. Zástupci galerie žádají o zařazení do pilotního rozvolňovacího projektu, který by jim dovolil pustit návštěvníky do prostor zámecké jízdárny. „Věříme v brzké zpřístupnění výstavy široké veřejnosti,“ dodal Seifert. Sám doufá, že plánované rozvolnění týkající se maloobchodního prodeje přinese dobré zprávy také pro galerii, která by tak od 10. května mohla být otevřena veřejnosti.

Výstavu, která by měla skončit 1. srpna, budou moci bezplatně navštívit všichni zdravotníci. „Je to takové malé poděkování,“ doplnil náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Hluboká nad Vltavou, Alšova jihočeská galerie, výstava, Malevič, Rodčenko, Kandinskij, galerie, ruská avantgarda, Vasilij Kandinskij, Kazimir Malevič, Alexandr Rodčenko, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Česko, Jekatěrinburg, Natalja Sergeje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava ruské avantgardy na Hluboké je připravena, galerie teď čeká na výjimku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.