Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Čech jsou od soboty otevřené venkovní areály Nových Hradů a Landštejna

Na jihu Čech mohou od soboty turisté navštěvovat venkovní areály hradů Nové Hrady a Landštejn. V Nových Hradech památkáři poprvé otevřeli nový prohlídkový okruh hradním příkopem. Víc lidí přišlo na Landštejn, vystřídalo se jich tam 240, řekla mluvčí jihočeského pracoviště Národního památkového úřadu (NPÚ) Markéta Slabová na konci sobotní otevírací doby.

Nový prohlídkový okruh Nových Hradů návštěvníci teprve objevují, v sobotu jich přišlo 25. "Popravdě, příliš jsme to neinzerovali, protože jsme nevěděli, jak to všechno ještě bude," uvedla mluvčí. Od poloviny minulého měsíce je zpřístupněná zahrada zámku Kratochvíle. Ostatní jihočeské památky spravované NPÚ vyjma dvou výše zmíněných jsou kvůli koronaviru zatím zavřené. Lidé mohou jen do zámeckých zahrad a parků, které nejsou zpoplatněné.

Do mohutného hradního příkopu v Nových Hradech na Českobudějovicku zatím návštěvníci nahlíželi jen z mostu. Jeho stěny nebyly v dobrém stavu, padaly z nich velké kameny. Čtyřletá rekonstrukce skončila loni v září, stála skoro 19 milionů korun.

Výhledy z věží jsou podle kastelána Nových Hradů Jana Smolíka možné na řadě jiných památek. "Jako jedni z mála nabízíme opačný pohled, kdy návštěvník může vnímat hrad zdola, očima dobyvatele," uvedl. Lidé si podle něj dokážou lépe představit, jaké to bylo, vlézt do příkopu, čelit střelbě obránců a mít před sebou ještě slezení druhé stěny.

Dnešní podobu příkop získal na přelomu 16. a 17. století. Hluboký je až 14,5 metru a ve svém nejširším místě měří 23 metrů. Do budoucna kastelán plánuje hradní příkop osadit replikami středověkých dobývacích strojů a připravit venkovní expozici o hradech, opevňování a pevnostních systémech.

Mohutnou zříceninu hradu Landštejn na Jindřichohradecku si mohou lidé prohlédnout bez průvodce. Nepřístupné jsou jen sklepy a románská kaple, kde se konzervuje omítka a zdivo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Státní hrad Nové Hrady

Štítky ČR, památky, Jihočeský, Nové Hrady, Landštejn, Česko, hrad, památková péče, Jan Smolík, Kratochvíle, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech jsou od soboty otevřené venkovní areály Nových Hradů a Landštejna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.