Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Písku opět vzniká galerie pod širým nebem. Podívejte se, co zatím umělci vytvořili

Už popatnácté vznikají u kamenného mostu v Písku obří sochy. Realizace se v pondělí opět ujali sochaři Josef Faltus a Marian Maršálek. Umělci začali hutnit jemný štukový písek do pyramid zpevněných dřevěnými pražci. Bednění poté postupně odebírají a směrem shora dolů vyřezávají originální třímetrová díla. Tvorba jedné sochy zabere až čtyři dny.

„Námět letošních soch se opět váže k 777. narozeninám města Písku. Téma, které v loňském roce vzhledem ke koronavirové epidemii nemohlo být dostatečně naplněno, totiž pokračuje i v roce 2021 s podtitulem „verze 2.1“. V loňském roce sochy představily atributy, kterými se současný Písek díky svému vývoji pyšní. Nyní tato písková díla půjdou zpět ke kořenům, ze kterých město vyrostlo,“ shrnula Edita Kučerová z oddělení kultury a cestovního ruchu městského úřadu Písek.

Otevření galerie pod širým nebem je podle města plánováno na pátek 21. května v odpoledních hodinách. Za příznivých podmínek zůstanou sochy volně ke zhlédnutí do podzimu.

„Letošní koncepce je dílem Tomáše Žižky a týmu písecké Sladovny a navazuje na dramaturgii připravované akce Pískoviště. Díla s alegorickým námětem „Písek, město z písku na vodě“ ztvární pět prvků mytopoetického příběhu o založení Písku – pět neviditelných sil vedoucích ke vzniku města, kde se cesta vody spojila s dílem lidí,“ dodává Kučerová. Podle ní zmíněná akce Pískoviště proběhne až na závěr letních prázdnin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Tibitanzl

Štítky Písek, sochy, výstava, galerie, umění, socha, Tomáš Žižka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku opět vzniká galerie pod širým nebem. Podívejte se, co zatím umělci vytvořili  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.