Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Víkendové prohlídky ruské avantgardy na Hluboké jsou vyprodané

Díla ruské avantgardy, která vystavila Alšova jihočeská galerie (AJG) v Hluboké nad Vltavou, vidělo za necelé dva týdny už kolem 3500 lidí. Nejbližší víkendy jsou vyprodané. Lidé chodí od 9:00, kdy se otevírá. Rezervace do konce července spustí galerie 1. června.

"Zájem je velký, nejbližší víkendy jsou prakticky vyprodané. Všední dny jsou plné ze 60 procent, jsou to pro nás velmi krásná čísla, překvapující. Návštěvníci chodí od devíti od rána po celý den. K 1. červnu otevřeme možnost rezervací až do prvního srpna, takže předpokládáme, že se to vyprodá velmi rychle. Doporučuji neváhat a rezervovat si lístky. Víkend byl teď plný na maximum, což je pro nás skvělé, je vidět hlad po výstavách," řekl ředitel AJG Aleš Seifert. Výstava potrvá do 1. srpna.

AJG získala 6. května výjimku od hlavní hygieničky ČR a otevřela ten den výstavu, když ještě ostatní galerie v kraji byly kvůli koronaviru zavřené. Z Muzea umění v Jekatěrinburgu si galerie půjčila 36 maleb. Kolekce zahrnuje díla, která vytvořili Kazimir Malevič, Vasilij Kandinskij, Alexandr Rodčenko, Natalia Gončarovová nebo Michail Larionov. Jsou to malby z let 1910 až 1920.

Za hodinu smí do sálu v zámecké jízdárně kvůli koronavirovým omezením nanejvýš 25 lidí. Zaměstnanci nemocnic, kteří předloží ID kartu, mají vstup zdarma. Jde o symbolické poděkování za jejich práci při pandemii. Základní vstupné je 225 Kč. Vstupenky je nutné si předem zamluvit v online systému. V ceně je respirátor. Galerie nevyžaduje negativní test na covid. Prohlídka trvá maximálně 50 minut. Až to vládní opatření dovolí, nabídne AJG i komentované prohlídky a přednášky.

Kvůli koronaviru musela galerie výstavu o rok odložit. Ministerstvo kultury jí dalo již dříve dotaci 1,8 milionu Kč, aby pokryla ztráty z nákladů.

Sbírka z Jekatěrinburgu ze začátku 20. let minulého století se v Evropě jako celek objevila jednou, v roce 2016 v Budapešti. Pojistné smlouvy jsou v miliardách Kč. Jako výstava často cestuje; z jižních Čech zamíří do Moskvy, pak do jihokorejského Soulu. Ruské umělce představila AJG už v roce 2015 kolekcí Ilja Repin a ruské umění, která přilákala 13 tisíc lidí.

Alšova jihočeská galerie vznikla v roce 1953. Ozdobou jejích sbírek, které zahrnují přes 28 200 předmětů, jsou díla z gotiky a ze 60. let minulého století. Zřizuje ji Jihočeský kraj, letos jí dal na provoz 45,1 milionu Kč. V roce 2019 navštívilo galerii podle výroční zprávy 61 793 lidí. Loni byla kvůli pandemii koronaviru dlouho zavřená, přišlo 29 429 návštěvníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky ČR, Rusko, výtvarné, galerie, Hluboká nad Vltavou, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, výstava, COVID-19, pandemie covidu-19, Jekatěrinburg, Vasilij Kandinskij, Ilja Repin, Kazimir Malevič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkendové prohlídky ruské avantgardy na Hluboké jsou vyprodané  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.