Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeské divadlo začalo hrát na točně, kapacita je zatím 50 procent

Představením Muž dvojhvězdy v režii Petra Formana zahájilo Jihočeské divadlo novou sezonu před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Kapacita točny je zatím kvůli koronavirovým omezením snížená na polovinu, na 320 míst. Loni divadlo sezonu v Krumlově zrušilo. V prodeji zbývá na program, který potrvá do září, ještě 5000 vstupenek. ČTK to dnes řekli divadelníci.

Z loňska na letošek přesunulo divadlo přes 23.000 vstupenek, které už byly prodané, asi polovinu všech. "Už to, že tolik lidí řeklo: nechceme peníze, chceme jistotu, že přijdeme na otáčivé hlediště, je velká radost. A když se vydaly (nové koronavirové) vládní balíčky, uvolnili jsme od 15. června stoprocentní kapacitu, to bylo 10.500 vstupenek a prodeje každý týden rostou. Je vidět, že lidé už se rozkoukali a na otáčko nezapomněli," řekl dnes ČTK ředitel divadla Lukáš Průdek. Zatím jsou volné lístky na všech šest titulů, ceny jsou stejné jako loni.

Diváci musí sedět v respirátorech. U vstupu do zahrady se kontroluje, zda mají test či jiná potvrzení spjatá s covidem. V zámeckém parku mohou být bez respirátorů, nutný je, když vejdou přímo k točně. "Největší rozdíl mezi podmínkami, které musí splnit hospody a provozovatel kulturní scény, je v tom, že u nás je to zodpovědnost provozovatele, kontrolovat testy. Je šance, že v pondělí by to mohla vláda narovnat," řekl Průdek.

Muže dvojhvězdy, který měl dnes premiéru, zrežíroval Petr Forman podle adaptace románu Alexandra Grina Zářivý svět. Kolem točny je konstrukce zčásti podobná šapitó, hra zahrnuje i filmové prvky. V třicetičlenném obsazení figurují hlavně členové souboru Malého divadla. Inscenace se připravovala tři a půl roku.

Příběh létajícího muže, k němuž napsal scénář Ivan Arsenjev, loni na jaře soubor dozkoušel, premiéra se ale kvůli koronaviru a opravám točny přesunula na letošek. "Ve městě se objeví muž, který má schopnost létat. U mocipánů to tam vzbudí vzrušení a paniku. Nevidí v něm někoho, kdo létá, ale nabourává lidem stereotypy, dělá něco výjimečného, a toho se oni bojí. Příběh je o tom, co se stane, když nabouráte stabilitu vládcům, protože lid začne tušit, že svoboda, sny existují a můžeme za nimi jít a začít jim věřit," řekl ke hře ČTK již dříve Petr Forman

Loňskou sezonu divadlo kvůli covidu zrušilo. Točnu pak za zhruba 24 milionů Kč opravilo.

Před otáčivým hledištěm uvede divadlo od června do září šest titulů. Premiéry představení Muž dvojhvězdy a komedie Da Vinci, dále reprízy muzikálu Divotvorný hrnec, detektivní komedie Pes baskervillský, baletu Šípková Růženka a představení Ztracený svět.

Točna v Krumlově přináší divadlu čtyři pětiny všech tržeb. V roce 2019 přijelo na otáčivé hlediště 58.863 diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu Kč.

Václav Koblenc dr

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihočeské divadlo / Balet, Činohra, Malé divadlo, Opera

Štítky Český Krumlov, Jihočeské divadlo, otáčivé hlediště, kultura, divadlo, vstupenka, představení, hlediště, Petr Forman, COVID-19, Leonardo da Vinci, Alexandr Grin, Šípková Růženka, Pes baskervillský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo začalo hrát na točně, kapacita je zatím 50 procent  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.