Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Nová výstava Jihočeského muzea ukazuje tanky, lodě, letadla na kartách a v modelech

PR článek

Jak mohou děti v dnešní přetechnizované době trávit volný čas? To ukazuje nová výstava Jihočeského muzea Tanky, lodě, letadla na kartách a v modelech. Kromě toho připravilo muzeum také workshopy, které probíhají vždy v sobotu.

Výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, která vznikla ve spolupráci s Clubem sběratelů hracích karet a Klubem plastikového modelářství České Budějovice je ukázkou možné volnočasové aktivity napříč všemi generacemi. „Nabízí volbu, jak v náročné přetechnizované době mohou děti trávit volný čas. Výstava představuje karetní hry nejen jako zdroj zábavy, ale také jako jeden z pramenů poznání historie vývoje a rozvoje průmyslu, techniky a pokroku lidstva,“ říká garant výstavy Miroslav Petrovský. Vybraná technika z vyobrazení na kartách je znázorněna formou plastikových modelů, které kromě poznání historie jednotlivých typů a technických parametrů rozvíjí u zájemců při samotné stavbě i manuální zručnost. Výstava se koná od 14. 5. do 5. 9. 2021 v hlavní budově Jihočeského muzea (Dukelská 1) a je přístupná od úterý do neděle, včetně svátků vždy od 9:00 do 17:30 hodin.

CSHK (Club sběratelů hracích karet) slaví v tomto roce 10. výročí od svého založení. Jeho členové se znali již několik let před tím, ale považovali za nutné dát své amatérské činnosti řád a vybudovat subjekt respektovaný laickou i odbornou veřejností. Součástí oslav výročí založení je i pořádání výstav. Tato výstava je již druhá, na které se CSHK podílí ve spolupráci s Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích. Tentokrát jsme spojili vystavovatelské zájmy s Klubem plastikových modelářů. Obsahem výstavy jsou modely převážně vojenských dopravních prostředků a zbraní, doplněné hracími kartami se stejnou nebo podobnou tématikou. Skloubit dva různorodé koníčky nebylo až tak složité, neboť exponátů pro společnou výstavu je mnoho. Z pohledu CSHK se do výstavního prostoru vešlo jen minimální množství zajímavých karet z našich sbírek. Přesto lze konstatovat, že instalované karty přinášejí přehled rozmanitosti druhů karetních her i způsobu zobrazení dopravních objektů vojenských i civilních. Kresba, malba, grafika, fotografie jsou nejčastější formy zobrazení na kartách. Z hlediska časového se vojenství dostávalo na karty velmi brzo. Na nejstarších kartách nacházíme zejména jezdectvo a pěchotu a ze zbraní šavle a pušky. Zobrazeny jsou i hromadné výjevy ze slavných bitev. Nesmíme ani zapomenout na námořnictvo, vojenské koráby, které byly svého času častým námětem karetního reversu.

Vojenskou techniku 20. století obohatily vynálezy v oblasti automobilů a jiných pozemních vozidel, lodí a zejména fenomén začátku století, letecká technika. První světová válka byla hnacím motorem rozvoje vojenství jako takového. Mocnosti se předháněli v dokonalosti svých strojů a zbraní. Žel na karty se dostávají o několik desetiletí později.  Není na tom nic divného, neboť svět unavený válkou potřeboval odlehčení a zábavu. V karetním světě se častěji než zbraně objevují, ženy jako inspirace, herci a herečky, zpěvačky a zpěváci a jiní umělci. V meziválečném období zaznamenáváme jen několik her zejména z německé provenience s vojenskými hodnostáři. Až v šedesátých letech se rozmáhají hry typu kvarteta s obsahem vynálezů, dějin, techniky. Konec dvacátého století se stal i s ohledem na možnosti reprodukčních technologií živnou půdou pro vznik mnoha desítek karetních sad s vojenskou technikou. Nejen kvarteta, ale i žolíkovi karty se zaměřují na prezentaci těžké vojenské techniky, tanků a jiných pásových vozidel, raketových nosičů, bitevních lodí, křižníků, ponorek, letadlových lodí, letadel, bombardérů, stíhaček, vrtulníků a není daleko doba, kdy vyjde sada karet s bitevními drony a další technikou, která vzniká ve vojenských výzkumných ústavech a laboratořích a výrobních závodech.

To, co je připraveno k prohlídce na výstavě muzea je ukázkou za sbírek členů Jihočeské sekce CSHK, kterou tvoří sběratelé Milan Bednář z Českých Budějovic a Jiří Novotný z Plané nad Lužnicí.

Sobotní workshopy

Během výstavy se konají i tři speciální workshopy. Jejich konání se řídí podle aktuálních epidemiologických opatření vlády ČR. Změna programu vyhrazena.
Délka trvání: 2 hodiny s 15 minutovou přestávkou po první hodině.
Začátek: vždy od 9:30 hodin, konec 11:45 hodin. Místo konání: edukační sál v přízemí hlavní budovy Jihočeského muzea (Dukelská 1).
Jednotné vstupné na workshop: 50 Kč.
Vstupné na výstavu je hrazeno zvlášť (základní: 25 Kč, snížené: 15 Kč, rodinné: 55 Kč).
Vstupenky na workshop i na výstavu zakoupíte na recepci hl. budovy Jihočeského muzea (Dukelská 1, České Budějovice).

  • Výroba krajiny mini dioráma (22. 5. 2021) - Základy práce s travní foliáží a statickou trávou. Děti si pod vedením zkušeného modeláře vyzkouší práci s usazením foliáže a statické trávy metodou flokování a vytvoří si menší výsek krajiny.
  • Základy práce při stavbě plastikového modelu (10. 7. 2021) - Výběr stavebnice, čištění jednotlivých dílů, lepení, tmelení apod.
  • Výroba modelových stromků do krajinek (21. 8. 2021) - S pomocí cívek vázacího drátu se vymodelují kostry stromků a dřevěných konických kulatin. Děti si pod vedením modeláře vytvoří dva druhy stromků (listnatý a jehličnan).

Soutěž o vstupenky na výstavu

Díky soutěži s Budějckou Drbnou může deset čtenářů vyhrát vstupenku na výstavu. Stačí jen do pondělní 9 hodiny ráno správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování. 

Soutěž byla ukončena! Vyherci byli informováni.

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Ohodnoť článek

Štítky Jihočeské muzeum, výstava, technika, zábava, muzeum, soutěž, zbraň, České Budějovice, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, vstupenka, vojenská technologie, první světová válka, Jiří Novotný, Meziválečné období

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Nová výstava Jihočeského muzea ukazuje tanky, lodě, letadla na kartách a v modelech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.