Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Záhořicích zahrají Mrazíka

PR článek

Zahorčice již devátým rokem ožijí hvězdnými výkony nadšených hereček a herců ze Zahorčic a širšího okolí Boršova nad Vltavou, tedy i Českých Budějovic.

Před deseti lety se koncipoval originální formát zahorčického návesního divadla, kdy snad jako protiváha otáčivých hledišť vzniklo otáčivé hlediště na ruby: jeviště je celá náves, diváci se přesunují za herci na jednotlivé scény, vedle herců dále hrají živá zvířata a dopravní prostředky, kulturní zážitek je spojen s klasickým letním večerním občerstvením.

Letos se po roční koronavirové pauze Zahorčice promění v ruský venkov s pohádkovou Babou Jagou, dědečkem Hříbečkem a chytlavými melodiemi. Zamilované Nastě život zkomplikují hned dva Ivánci, kteří se budou mít k sobě hodně nakrátko a moderní korektní děda Mrazík s tmavší kůží … V roce 2021 vše přeci musí být genderově vybalancováno.

Můžeme popřemýšlet, čím nás ruská pohádka z roku 1964 uchvátila, proč se zrovna v Čechách stala tak populární Legendární sledovanost Mrazíka nastala až po roce 1968. Pohádka v sobě koncentrovala náš specifický vztah k Rusku, který po sovětské okupaci vygradoval ve všeobecný odpor k této východní říši. Příběh s loupežníky, Babou Jagou, hloupostí a vychloubáním nám Rusko přetavil v nešťastnou Marfušu, dovolil nám odstřihnout se od reality, udržovat ohýnek naděje, že to bezčasí někdy skončí.

Případ Mrazík nám může připomínat lidový odpor proti vnucované rekatolizaci po bitvě na Bílé hoře před 400 lety, kdy v lidovém prostředí se z hrozného barokního ďábla pouze u nás v Čechách stal neškodný čertík, kterého napálí kdejaký hloupý Honza, venkovan.

Pohádka Mrazík je nepochopitelná, žije si svým vlastním životem, vždyť třeba Inna Michajlovna Čurikovová, představitelka Marfuši, ve skutečnosti půvabná herečka, dostala po roce 2000 od českého velvyslance v Moskvě Jaroslava Bašty Medaili Jana Masaryka. Anebo v ruském originále se zpívá: Vyrostla štíhlá jedlička, která se v češtině proměňuje ve smrček, ale kamera zabírá borovičku, a tak se můžeme ptát: Kde je modřín?

Mrazík je nepochopitelný.

Premiéra je 16.července a dále hrají 30. července a 13. a 20.srpna vždy od 20:00 hodin. Začíná se letní večeří, která je v ceně vstupného. Herci to rozbalí po průjezdu posledního autobusu cca ve 21:15 hod.. Kdo neviděl, neuvěří.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Mrazík, divadlo, kultura, Záhořice, Zahorčice, herec, České Budějovice, Boršov nad Vltavou, Česko, Rusko, Jan Masaryk, Jaroslav Bašta, bitva na Bílé hoře, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuba Veselý

Upravte si název článku... Záhorčice ne Záhořice

Pátek, 16. července 2021, 08:42Odpovědět

V Záhořicích zahrají Mrazíka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.