Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Alšova jihočeská galerie zahajuje nově provoz Mezinárodního muzea keramiky v Bechyni

PR článek

Alšova jihočeská galerie provozovala až do nedávné doby svou pobočku Mezinárodního muzea keramiky v Bechyni v objektu bývalého zámeckého pivovaru. Nyní se muzeum keramiky přesunulo do nově zrekonstruovaných prostor bývalého Domu služeb v ulici Novodvorská 301. Tento objekt umožní galerii vystavovat celoročně.

Nově obnovený provoz MMK zahájí hned dvě výstavy. „ČERNOBÍLÉ: Nic není a přitom je“ představí výběr porcelánu a keramiky ze sbírek AJG. Souběžně s výstavou AJG budou ve společném prostoru představeny také výsledky 29. ročníku Mezinárodního sympozia keramiky v Bechyni a to prostřednictvím výstavy „Mimo kruh / Off-centre“, jejímž tématem je keramika jako materiál současného umění. Slavnostní otevření se bude konat v sobotu 14. srpna od 16 hodin.

„Každý z nás se zajisté setkal s úslovím „Nedívej se na svět černobíle.“ Jsou to ale právě ty nejjednodušší premisy, které často podněcují k rozsáhlému dialogu a inspirují ty nejhlubší pohnutky lidského vnímání,“ představuje výstavní projekt kurátorka Tereza Svobodová. Právě tato dualita je výchozím bodem pro pokračující prezentaci bohatých keramických sbírek Alšovy jihočeské galerie v Bechyni. V nové expozici „ČERNOBÍLÉ: Nic není a přitom je představí AJG sympoziální i zakoupená díla napříč časem až po nejnovější sbírkové přírůstky. Všechny do jednoho vyzývají svým zpracováním, použitým materiálem a motivy k zamyšlení, na jaký konec spektra je lze umístit, a zdali nakonec neskončí v pomyslné „šedé zóně“.

„Princip duality a vzájemného doplňování je reflektován ne pouze ve výběru kontrastních glazur a bílého porcelánu či póroviny, rovněž je zohledňován v instalacích, které dokáží prezentovat jak svůj vlastní význam, tak zároveň neodmyslitelně odrážet své protějšky a společně harmonizovat celý prožitek,“ přibližuje výstavu kurátorka Tereza Svobodová.

Zastoupení autoři čítají stálice české keramické scény jako Václav Šerák, Pravoslav Rada, Ladislav Švarc, Václav Dolejš, Pavel Knapek, Lisbeth Bartošová a Zdena Fibichová. K jejich jin komplementuje jang významných zahraničních umělců jako Aisaku Suzuki, Renate Hahn, Magdalena Winiarska-Gotowska, Klaus Schultze, John Kudlacek, Marion Weiβ-Munk a Bingül Başarir.

Keramika jako materiál současného umění a zkoumání mediálních přesahů je pak tématem 29. ročníku Mezinárodního sympozia keramiky, jehož vyústěním je výstava děl Mimo kruh / Off-centre.

Myšlenka podpory a propagace volné keramické tvorby byla pro mezinárodní setkání v Bechyni podstatná již od jejich založení v 60. letech minulého století.

„V této tradici pokračuje i letošní sympozium, které zároveň skrze díla šestice umělců a umělkyň představuje aktuální tvůrčí přístupy vycházející z vnitřní logiky materiálu, reflektující jeho kulturně historické kontexty a neobávající se kritičnosti k vlastnímu médiu. Výstava je tedy nejen vystoupením ze zažitých hranic oboru, ale také ukázkou toho, jaké možnosti keramika nabízí v rámci současného umění“, doplňuje ředitelka sympozia Eva Pelechová.

Na výstavě Mimo kruh budou k vidění díla italského účastníka Benátského bienále z roku 2017 Salvatora Arancia, japonského umělce Naa Matsunagy, který ve své tvorbě kombinuje keramickou hlínu se dřevem a malbou. Hlína v tvůrčím procesu umělce Marca Chiandettiho figuruje jako stěžejní materiál. Jeho dílo je ovlivněné procesem tvorby a zároveň má konkrétní sociálně-politický přesah.

Na sympoziu jsou zastoupeny i tři umělkyně. Ivana Králíková žije ve Švédsku a používá hlínu v rámci svých experimentálních i sociálně-kritických projektů. Mexická umělkyně Jimena Mendoza ve své objektově orientované tvorbě propojuje odkazy na ikonografii, literaturu, mytologii, vizi a představy o vesmíru. V performativních dílech Barbory Dayef se hlína objevuje zejména v surovém nevypáleném stavu, kdy slouží jednou jako přikrývka pro performera, jindy jako prostředek pro vznik antického sloupu s ručně vyrytými kanelurami.

Měsíc společného tvoření umělců na Střední uměleckoprůmyslové škole v Bechyni odstartoval 16. července a vyvrcholí 14. srpna vernisáží výsledných uměleckých děl.

Obě výstavy AJG a MSK budou pro návštěvníky přístupné od 15. srpna 2021 do 10. ledna 2022, v nově otevřených výstavních prostorách Mezinárodního muzea keramiky v Bechyni (Novodvorská 301, Bechyně).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Alšova jihočeská galerie, Bechyně, výstavy, umění, keramika, muzeum, výstava, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, současné umění, sympozium, materiál, Tereza Svobodová, hlína, pivovar, Pravoslav Rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alšova jihočeská galerie zahajuje nově provoz Mezinárodního muzea keramiky v Bechyni  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.