Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeská divadla nabídnou inscenace přesunuté z minulých měsíců

Jihočeská divadla v nadcházející sezoně nabídnou především inscenace, které kvůli koronaviru přesunula z předchozích měsíců. Divadla kvůli nucenému přerušení produkce během pandemie ztratila příjmy ze vstupenek a nyní zahájí provoz díky podpoře zřizovatelů.

Kromě jedné přerušené zahraniční spolupráce se Jihočeskému divadlu podařilo připravit všechny plánované inscenace. Do konce roku tak uvede premiéry z minulé i nadcházející sezony. „Budeme mít opravdu bohatou sezonu na premiéry, protože budou ze dvou sezon,“ řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. Dohromady tak čtyři soubory divadla odehrají 18 premiér během tří měsíců. Takový počet nových představení odpovídá za běžných okolností celé sezoně, dodal ředitel.

Podobná dramaturgická situace panuje i v Divadle Oskara Nedbala v Táboře. „Podzimní sezona je postavena na tom, že dohráváme představení, která byla nasmlouvána v uplynulém roce a půl,“ uvedla ředitelka divadla Linda Rybáková. Nové inscenace se v táborském divadle objeví až příští jaro.

V době uzavření v loňském roce Jihočeské divadlo skončilo se ztrátou 600 tisíc korun. I přes to podle ředitele minulý rok dopadl dobře, zejména díky podpoře z ministerstva kultury, Jihočeského kraje a od zřizovatele, kterým je město České Budějovice. Mimořádně vydařená letní sezona na otáčivém hledišti v Českém Krumlově ale ředitele přesvědčuje o tom, že letošní rok by pro divadlo mohl být bez ztráty. „Měli jsme návštěvnost 98 procent. To je pro nás z hlediska ekonomiky divadla důležitá sezona a zdroj příjmů,“ uvedl Průdek.

Situace je v Táboře oproti Jihočeskému divadlu jiná v tom, že táborští nemají stálou scénu. Divadlo má několik předplatitelských skupin a jeho program je sestavený z výběru tuzemských scén. Výdaje na představení jsou pokryty ze vstupenek. Divadlo Oskara Nedbala tak může znovu otevřít bez výraznějších ztrát nebo personálních změn. Podle ředitelky je to hlavně díky podpoře Jihočeského kraje, který divadlo zřizuje. „Příspěvek nám stačil na provoz budovy a výplaty zaměstnanců,“ dodala.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jihočeského divadla / David Šrot

Štítky divadlo, koronavirus, Jihočeský kraj, kultura, představení, Jihočeské divadlo, Oskar Nedbal, Tábor, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská divadla nabídnou inscenace přesunuté z minulých měsíců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.