Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Budějovicích budou po 14 letech hledat provozovatele kina Kotva

Zhruba hodinová hádka se strhla při zářijovém jednání českobudějovických zastupitelů. Ti schvalovali dotaci na provoz kina Kotva pro první polovinu příštího roku. Od té druhé ho totiž dostane nový provozovatel, na což reagovala část opozice.

Město dá kinu na prvních šest měsíců roku 2022 celkem 725 tisíc korun. „Připravujeme totiž koncesní řízení, na jehož konci dostane na starosti Kotvu nový či staronový provozovatel,“ uvedl náměstek primátora Juraj Thoma (Občané pro Budějovice).

Část opozičních zastupitelů v tu chvíli překvapila informace, že má stávající provozovatel Jan Turinský skončit. Město mu totiž vypovědělo smlouvu a roční výpovědní lhůta vyprší právě v polovině příštího roku. „Bohužel jsem od Rady města obdržel v červnu letošního roku výpověď nájemní smlouvy bez udání důvodu,“ stojí mimo jiné v jeho žádosti o dotaci na příští rok.

„Zaráží mě ta myšlenka. Čekal bych, že tahle koalice přijde na radnici a řekne si, že je tam přes 10 let ten stejný provozovatel, a tak se to rozhodne změnit. Pak bych to chápal. Není mi ale úplně jasné, proč se po třech letech proberete a řeknete: On je tam hrozně dlouho, a tak ho vykopneme. Proč vám to nevadilo dřív, když máte pocit, že to nefunguje?“ ptal se opoziční zastupitel a hejtman Martin Kuba (ODS).

Kino Kotva vzniklo ve 20. letech minulého století jako kino tělocvičné jednoty Sokol. Později se jmenovalo například Bio Viktoria či kino Svět. Dnes disponuje jednou z nejmodernějších promítacích technik v kraji. Kromě běžného programu hostí i některé festivaly. Kapacita je 215 míst.  

„Nikdo neříká, že kino Kotva nefunguje. Zařízení funguje podle smlouvy, která má dlouhou historii. My jsme se nejdříve rozhodli vysoutěžit provoz letního kina Háječek, což se osvědčilo, a tak jsme si řekli, že půjdeme stejnou cestou v případě Kotvy. Jsem přesvědčený, že je to správný krok. Jsem pro, aby se po 14 letech vyzkoušelo něco nového. Chceme dát šanci i jiným zájemcům, jenž mohou přijít s něčím novým,“ reagoval Thoma.

Ten se divil tomu, proč zastupitelé řeší nového nájemce, když se schvaluje dotace na příští rok. „Nemůžete se tomu divit, když se dozvíme, že dostal úspěšný provozovatel výpověď. Zaráží mě také to, že věc neprojednala kulturní komise,“ zmínil zastupitel František Konečný (Nezařazený).

Nový provozovatel převezme kino v létě roku 2022

„Jednal jste se stávajícím provozovatelem? Řekli jste mu, že nejste spokojeni a chcete něco změnit?“ dotazoval se ještě Kuba při vášnivé diskusi.

„Nepotřebuji s ním jednat. Nemám výhrady vůči němu ani stávající dramaturgii, sám do toho kina chodím,“ reagoval Thoma a znovu zopakoval, že motivací je vyzvat po 14 letech nové zájemce, kteří mohou do Kotvy přinést něco nového.

Jestli se bude Jan Turinský přihlašovat do soutěže o provozování Kotvy, zatím neví. „Až bude vypsané výběrové řízení, tak mohu říct, jestli se přihlásím nebo ne. Mohu reagovat, až uvidím podmínky ze strany města. Kinem jsem žil spoustu let a rád bych se toho účastnil i nadále, ale nemohu teď dopředu předjímat,“ oznámil.

Při diskusi ještě opoziční zastupitel Jan Piskač (Piráti) vyzval, že by se vedoucí podobných kulturních institucí měli volit na dobu určitou, po které se mohou přihlásit znovu. „Panuje tady taková anomální situace u příspěvkových organizací a pak se stává, že se tady takové místo 14 let nesoutěží,“ prohlásil.

Zastupitelé nakonec dotací na první polovinu příštího roku schválili. Město bude připravovat soutěž na nového provozovatele, který by se měl kina ujmou v létě roku 2022. „V současné době pokračuje příprava podkladů pro koncesní řízení, na základě kterého bude vybrán nový provozovatel kina. Předpokládáme, že na přípravu a převzetí kina bude mít vybraný dodavatel měsíce červenec/srpen s tím, že promítání by mělo být zahájeno v září roku 2022,“ stojí v důvodové zprávě na webových stránkách města.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Cheva

Štítky kino, kotva, budějovice, provozovatel, České Budějovice, dotace, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Martin Kuba, František Konečný, ODS, Česká pirátská strana, Česká obec sokolská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Svoboda

Zajímalo by mne jakým významem v tomto článku mám chápat slovo soutěž?

Úterý, 7. září 2021, 15:33Odpovědět

V Budějovicích budou po 14 letech hledat provozovatele kina Kotva  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.