Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Písku přivítají jaro na kamenném mostě

PR článek

Jako každý rok i letos se v sobotu 16. dubna sejdou stovky lidí u Kamenného mostu v Písku, aby po dlouhé zimě přivítali jaro a užili si den plný hudby, tance, dobrot a dobré zábavy.

Neoficiální zahájení turistické sezóny přiláká na prostranství u domu U Slona a přilehlý Kamenný most stovky zájemců. Celý Kamenný most se promění v jedno velké tržiště, předmostí pak v koncertní sál a jednu velkou tančírnu. V bohatém programu, který začíná v 10 hodin dopoledne, se střídají loutková představení pro děti, místní i přespolní kapely a taneční soubory.

Je to Písek, je to zas on

Jedno z nejkrásnějších jihočeských měst se v letošní sezóně chce pokusit znovu nastartovat svou bohatou kulturní nabídku, přerušenou v uplynulých dvou letech pandemií. Historický klenot nad řekou Otavou proto přichystal téma, které je citací z básně místního rodáka Fráni Šrámka a které znovu po dvou letech nabídne místním i návštěvníkům tradiční trháky v tradičních termínech. Už teď se můžete těšit na obří sochy z písku v Písku, festival dětské radosti Pískoviště, programově nabitou městskou slavnost Dotkni se Písku i na další festivaly, které zaplní program letních dnů až do začátku podzimu.

Dům U Slona

Původně byl dům U Slona domkem branného před pražskou branou pocházející zřejmě ze třetí čtvrtiny 13. století. Současný měšťanský klasicistní dům byl postaven kolem roku 1824. Má díky hradební zdi trojúhelníkový půdorys, jsou zde zachovalé gotické sklepy. Na domě je empírová fasáda, původní je i znamení slona z roku 1824. Byl tu mimo jiné známý hostinec rodiny Jandů, kam docházel i básník Adolf Heyduk.

Kamenný most

Nejstarší dochovaný most v Čechách spojující dva břehy řeky Otavy je právem jedním z největších lákadel, které každým rokem do Písku přivádí tisíce turistů. Projděte se po něm a sami pochopíte proč. Denně se na něm potkávají stovky lidí jdoucí z jednoho břehu řeky na druhý na cestě do školy, do práce nebo jen tak na procházce. Někdy se míjejí bez povšimnutí, jindy lehce kývnou na pozdrav. Často se ale právě na mostě spolu zastaví, aby se pozdravili a řekli si, co je nového.

Most, ač více než sedmisetletý, je kupodivu poměrně moderní. Má svůj profil na Facebooku i Instagramu, tisíce jeho fotografií poletují světem a stále jich přibývá. Těžko byste v Písku našli rodinu, která ve svých albech nemá momentku s mostem, tisíce turistů se na něm nebo s ním vyfotí a jedou zase dál. Má svůj Spolek přátel Kamenného mostu, sem tam se na něm zastaví filmaři, má svou pravidelnou Jarní i Letní slavnost, Písečáci se na něm setkávají i o Martinské neděli. Dalo by se říci, že most žije svým životem, tak jako každý z nás.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Písek, slavnosti, Kamenný most, kultura, dům, jaro, Fráňa Šrámek, Otava, Adolf Heyduk, Facebook, Instagram, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku přivítají jaro na kamenném mostě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.