Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nedaleko Jaderné elektrárny Temelín najdou návštěvníci sochu moai

Zámecký park kolem infocentra Jaderné eletkrárny Temelín nově zdobí replika sochy moai z Velikonočního ostrova. U jejího umístění byl archeolog Pavel Pavel. Ten před lety využil techniku domorodců, když pomohl elektrárně při umístění některých komponentů.

V 80. letech minulého století archeolog Pavel Pavel řešil, jak mohla dávná civilizace hýbat mohutnými sochami, které váží několik tun. O několik let později právě jeho výzkum pomohl při dokončení jaderné elektrárny. 

„Byl jsem osloven společností I&C Energo, abych pomohl při přesunu části řídicích systémů, kdy některé vážily několik tun, do uzavřených místností. Techniku využít nešlo, tak jsme sáhli po lanech a pákách, podobně jako domorodci na Velikonočním ostrově před mnoha sty lety,“ zavzpomínal Pavel Pavel v tiskové zprávě. 

Několikatunové komponenty se nakonec podařilo umístit do již vybudovaných prostor. „Tady žádná technika pomoc nemohla, bylo to jen o chytrosti a „obyčejné“ lidské síle. I díky tomu jsme získali v té době nejmodernější a nejlepší řídicí systém a výrazně posunuli i bezpečnostní parametry,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika. 

Tuto událost teď připomíná replika sochy moai. Jejím autorem je právě Pavel Pavel. „Datum jsme ve spolupráci s ČEZ záměrně zvolili právě teď krátce před Velikonocemi, protože přesně před 300 lety, roku 1722 nizozemský admirál Jacob Roggeveen objevil pro Evropu Velikonoční ostrov,“ řekl Jiří Holinka, generální ředitel I&C Energo.

V současné době čeká řídící systémy elektrárny rozsáhlá modernizace. „Půjde v celosvětovém měřítku o technologicky i svým rozsahem nejnáročnější záměnu řídicího systému na jaderných elektrárnách. Měníme procesorovou část u stovky řídicích skříní a instalujeme desítky kilometrů nové kabeláže. Přesunout musíme i téměř čtyři tisícovky grafických displejů, které používají operátoři,“ dodal Zronek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Gribbinová

Štítky socha, jaderná elektrárna, Pavel Pavel, Jaderná elektrárna Temelín, Velikonoční ostrov, Temelín, I&C Energo, ČEZ, Velikonoce, Jacob Roggeveen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedaleko Jaderné elektrárny Temelín najdou návštěvníci sochu moai  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.