Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zažijte Muzejní noc v Jihočeském muzeu

PR článek

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích Vás srdečně zve Muzejní noc - oblíbenou akci pro všechny věkové kategorie, která se koná v pátek 27. května od 17:00 do 22:00 hodin v historické budově muzea (Dukelská 1). Hlavním tématem letošního ročníku jsou loutky a loutkové divadlo. Těšit se můžete třeba na kejklíře, divadelní představení, živou hudbu, školu žonglování, hry pro děti, fotokoutek, tvořivé dílny nebo ohňovou show! Zhlédnout můžete i aktuální expozice a výstavy. Vstup na akci je zdarma.

Slavnostní zahájení akce proběhne v 17:00 hodin na venkovním prostranství před hlavním vchodem muzea ze strany Senovážného náměstí. Návštěvníky přivítají mj. rozverní pouliční komedianti na chůdách ze společnosti Chůdadlo, kteří si chtějí s každým podat ruku nebo je poplácat po rameni. Následovat bude zábavná kejklířská pohádka pro děti i dospělé Brémští cirkusanti, která pojednává o starých a zdánlivě nepotřebných cirkusových zvířátkách, která prchnou zlému principálovi. Díky tomu, že spojí své síly, porazí zlé loupežníky a založí si vlastní cirkus. Pohádka se zabývá tématem recyklace a zbytečného vyhazování ještě funkčních věci (a lidí). Malí i velcí návštěvníci mohou na venkovním prostranství využít školu žonglování, kterou si rovněž připravili kejklíři z Chůdadla. K dispozici bude hromada žonglérských rekvizit (míčky, kužely, diabola, flowersticky aj.). Pro ty nejmenší mají žongléři slona a chobotnici – házení či navlékání kroužků. Další část programu - ukázky tvorby loutek a malování hlaviček loutek, které si lze odnést domů jako suvenýr, bude probíhat také před hlavním vchodem.

Přednáškový sál v přízemí nabídne výrobu vlastních odznaků a fotokoutek s rozličnými rekvizitami (fotobudka Partypack), kde si můžete pořídit upomínkový snímek z Muzejní noci. Vzdělávací sály v přízemí potěší hlavně rodiny s dětmi. Edukační oddělení muzea si zde připravilo tvořivé hrátky s loutkami a loutkovými divadly, k dispozici budou dále různé omalovánky, vystřihovánky apod.

Co by to bylo za Muzejní noc bez divadelních představení? Barokní sál v 1. patře nabídne hned dvě divadla. Pohádkovou detektivku Kloboučkový/ponožkový fantom odehraje Jakub Lada Vavřina alias Divadlo potulného čajovníka a Čertovskou pohádkou pobaví Divadlo Studna pod vedením Josefa Kašpara. V mezičase si můžete zakoupit občerstvení buď před hlavním vchodem muzea nebo na levé terase 1. patra, kde bude připravena Kavárna Matice s vynikající kávou a zákusky.

Jak vznikala zmíněná Čertovská pohádka, se dozvíte na pravé terase 1. patra. Na výstavním panelu můžete prozkoumat maturitní práci Klaudie Kašparové, která zahrnuje výtvarný scénář a výpravu představení nebo návrhy kostýmů. Také zde bude umístěna prezentace loutek studentů scénografie pod vedením nedávno zesnulého významného budějovického výtvarníka, řezbáře, loutkáře a pedagoga Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České v Českém Krumlově Josefa Hanusche. Na pravé terase 1. patra můžete rovněž zhlédnout ukázky práce s varietními loutkami vlastní výroby s komentářem pokračovatele rodové loutkářské tradice Františka Finka.

Po celou dobu akce budou přístupné všechny expozice a výstavy muzea. Určitě nevynechejte prohlídku nově otevřené výstavy pod záštitou Ministerstva kultury – „Zvuk času“, která představuje hodiny a hodinky z období od 16. do 19. století ze soukromé sbírky Petra Hadravy a ze sbírek Jihočeského muzea (přízemí vlevo). Autor výstavy p. Hadrava povede pro zájemce i komentovanou prohlídku této výstavy. „Srdečné pozdravy z Budějovic: město na pohlednicích v letech 1895 – 1939“ je výstava, kterou najdete v přízemí vpravo. 1. patro nabízí výstavu „Černý Petr, dětské karty“ nebo výstavu „Loutky, marionety, javajky ze sbírek Jihočeského muzea a Vzpomínka na Josefa Hanusche“, ke které je připravena i komentovaná prohlídka s její autorkou – Petrou Prokopcovou. Rovněž v 1. patře můžete navštívit stálou expozici „Příběh města Českých Budějovic“. Ve 2. patře doporučujeme prohlídku „Stálé přírodovědné, archeologické a národopisné expozice“, která se pyšní 1. místem a titulem Muzejní výstava roku v rámci Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Zdroj: Chůdadlo

Na Muzejní noci nesmí chybět ani živá hudba! Program akce tak bude probíhat i na venkovním podiu u Kulturního domu Slávie hned vedle muzea. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty dvou kapel - Weekend a Želiboys. Akci slavnostně zakončí Chůdadlo, které si pod podiem připravilo dechberoucí ohňovou show s názvem The Cube!

Více informací najdete na webu Jihočeského muzea nebo na Facebooku.

Ohodnoť článek

Štítky Muzejní noc, Jihočeské muzeum, muzeum, kultura, České Budějovice, výstava, žonglování, divadlo, terasa, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, pohádka, loutkové divadlo, divadelní představení, Petr Hadrava, Josef Kašpar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zažijte Muzejní noc v Jihočeském muzeu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.