Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nadaní houslisté opět hrají ve vodňanské galerii

PR článek

Známé rčení „Co Čech, to muzikant“ se nyní ve Vodňanech přepisuje na „Co host, to houslista“. Navíc vynikající hudebník! Již popáté pořádá Institut Váši Příhody mezinárodní kurzy pro nadané adepty virtuosní hry na housle. Pedagogové a účastníci pocházejí převážně ze střední Evropy, ale nechybí také zastoupení ze zámoří či Asie.


Zdroj: archiv MaG Voďňany

Zázračné dítě Váša Příhoda

Zdroj: archiv MaG Voďňany

Chlapec se narodil v roce 1900 v domě svých prarodičů na vodňanském náměstí, ale vyrostl v Praze. Jeho otec, dobrý houslista a podnikavý učitel, vedl hudební školu nejdříve na Pankráci, později v Nuslích. Své první plechové housličky dostal Váša již ve třech letech. Otec poznal mimořádné nadání a naštěstí syna nenutil k nepřiměřeně dlouhým cvičení. Měl dost času si užívat i běžné dětské radovánky. Housle byly však nejmilovanější zábavou. Již v osmi letech se zdarem studoval Beethovenův či Brahmsův houslový koncert. O dva roky se stal žákem proslulého profesora pražské konzervatoře Jana Mařáka. Jeho kariéra později překročila evropské hranice.

Návrat do Vodňan

Václav Štětka – Vodňany, foto: Pavel Hrdina

Nápad založit spolek, který bude pečovat o odkaz houslového virtuosa, uzrál v představách paní Pavly Žílové, která má ve Vodňanech rodinné kořeny a dlouhodobě tu žije. Podnikavá houslistka je zasvěcenou propagátorkou díla a odkazu světově úspěšného hudebníka a organizátorkou řady společenských setkání. V roce 2016 se zasloužila o přenesení Příhodova rodinného hrobu z Vídně do jeho rodiště. Zároveň založila novou tradici hudebních kurzů s koncerty.

Jihočeská krajina plná hudby

Zdroj: archiv MaG Voďňany

Vodňanský hudební týden zahájí vystoupení pedagogů - Ondřeje Lewita (housle) z USA, Alberta Fischera (housle) a Yoshia Owakiho (klavír) z Brucknerovy univerzity v Linci na nedělní vernisáži výstavy Jihočeská krajina. Návštěvníci prezentace padesáti autorů krajinomaleb, kterou pro období prázdnin připravila Galerie Procházka s Městským muzeem a galerie Vodňany, si tak odnesou neopakovatelný výtvarný i hudební zážitek. Přeneseně si užijí Příhodovu milovanou hudbu v oblíbené krajině, kde rád rybařil. V průběhu týdne se v galerii budou konat některé lektorské hodiny pro mladé hudebníky a odborná přednáška profesora Alberta Fischera o skladateli Vášovi Příhodovi. Vyvrcholením bude jistě opět sobotní závěrečný koncert účastníků houslistů za klavírního doprovodu vynikajícího Yoshia Owakiho s průvodním slovem Pavly Žílové z Institutu Váši Příhody.

Ohodnoť článek

Štítky kultura, houslisté, Vodňany, galerie, program, Váša Příhoda, housle, koncert, Asie, střední Evropa, Albert Fischer, Ludwig van Beethoven, Praha, Jan Mařák, Pankrác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadaní houslisté opět hrají ve vodňanské galerii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.