Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hudební minifestival rozezní Karlův Hrádek

PR článek

Bluegrass, alternative folk, ale také dechovka. Hned čtyři hudební vystoupení rozezní v sobotu 16. července kamenné zdivo Karlova Hrádku. Zřícenina poblíž Purkarce bude hostit první ročník akce Multižánrové hudební Hrád(t)kování. Hudební minifestival je součástí celosezonního kulturního programu, který podpořilo město Hluboká nad Vltavou.

Vystoupení mladého nadějného muzikanta Toma Verna, který představí vlastní hudební tvorbu v žánru alternative folk nebo dechovka v podání Pavla Vokůrky a B Quintetu. To je jen část odpoledního programu prvního ročníku akce Multižánrové hudební Hrád(t)kování. Hudební minifestival na Karlově Hrádku u Purkarce připravuje divadelní spolek KŘÍŽžáci. V sobotu 16. července tu kromě výše zmíněných vystoupí také folk a popová písničkářka Eliška Strejcová a bluegrassová kapela Klídek. Program bude probíhat od 14 do 19 hodin a vstup je zdarma.

Multižánrové hudební Hrád(t)kování je jednou z řady akcí, které se v prostorách zříceniny tento rok konají. Kulturní program podporuje město Hluboká nad Vltavou. „Oživení Karlova Hrádku je naším dlouhodobým projektem. V uplynulých letech se nám podařilo vyčistit celý prostor zříceniny, zakonzervovat zdivo a vybudovat novou přístupovou lávku. Letos jsme pořídili pódium, na kterém se konají vystoupení v průběhu celé sezony. Od dubna jsme pořádali hudební i divadelní představení i řadu aktivit pro rodiny s dětmi. Na konci srpna proběhne ještě Loučení s létem s programem ve středověkém duchu,” uvádí radní Hluboké nad Vltavou a předseda spolku Karlův Hrádek Jindřich Soukal. Spolek Karlův Hrádek spoluzaložilo město Hluboká nad Vltavou právě za účelem zachovat tuto nemovitou kulturní památku, která se do vlastnictví města dostala v roce 2018. Od té doby zde proběhly například archeologické průzkumy či laserové skenování za použití nejmodernějších technologií. Město při záchraně zříceniny spolupracuje například s Jihočeskou univerzitou či odborníky na archeologii, geodézii a matematiku.

Karlův Hrádek ležící na kamenném ostrohu nad řekou Vltavou nedaleko voroplavecké obce Purkarec je jedinou dochovanou jihočeskou památkou na vládu krále Karla IV. Vznikl jako reprezentativní sídlo v padesátých letech 14. století a od roku 1963 je chráněn jako kulturní památka. K zřícenině je možné se dostat pěšky nebo na kole po levobřežné cyklostezce z Hluboké nad Vltavou nebo z Purkarce, ale také lodí po řece. Pod hradem je přístavní molo, které umožňuje bezpečný vstup na břeh. Informace o programu a dění na Karlově Hrádku jsou dostupné na webu karluvhradek.cz.

Akce na Karlově Hrádku do konce léta 2022:

16. července - Multižánrové hudební Hrád(t)kování - hudební minifestival
5. srpna    - Bárka - spojení keltské harfy a violoncella, plavba napříč hudebními žánry
27. srpna - Loučení s létem aneb středověké Hrád(t)kování - program pro děti i dospělé ve středověkém duchu

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hudební festival, Karlův hrádek, hudba, kultura, kování, Hluboká nad Vltavou, zřícenina, Purkarec, dechová hudba, hudební vystoupení, léto, Karel IV. Lucemburský, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, zdivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudební minifestival rozezní Karlův Hrádek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.