Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dva uchazeči o budějcké kino Kotva musí přepracovat své žádosti

O provozování českobudějovického kina Kotva se uchází dva zájemci. Oba ale musí své žádosti přepracovat. Město už nechce provoz dotovat, s čímž ani jeden z uchazečů nepočítal, řekl náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice). O budoucnosti kina se rozhodne v nadcházejících dnech.

O výsledcích hledání nového provozovatele informovali v úterý ráno radní. „Jsou dva uchazeči a oba podali návrhy ve stanovené lhůtě. Z formálního hlediska vypadaly žádosti přesně tak, jak město chtělo. Předpokládají ale, že město bude provoz dotovat částkou zhruba 1,2 milionu korun ročně,“ uvedl při tiskové konferenci náměstek primátora Juraj Thoma.

Právě to je podle něj problém. Vedení města totiž už provoz kina dotovat nechce. „Ekonomické podmínky musí být nastavené tak, že už nedojde k dotování ze strany města České Budějovice. Nájemné mohli uchazeči sami navrhnout, což platí i pro cenu vstupného,“ dodal Thoma.

Budějce hledají provozovatele Kotvy. Vítěz kino dostane na sedm let

Město České Budějovice hledá provozovatele, který se bude nadcházejících sedm let starat o Kino Kotva. Výběrové řízení končí 30. června a vítěz by měl zařízení provozovat od 1. září. Součástí smlouvy je i kavárna.

Uchazeči se musí vyjádřit do čtvrtka. O den později se nad budoucností kina sejdou znovu radní. O jeho provozování se uchází Pavel Horáček z Českých Budějovic a Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců, což je spolek, který provozuje Letní kino Háječek. 

„Vyjádření od města máme k dispozici. Do stanovené lhůty se vyjádříme, zda se budeme dál o provozování ucházet či nikoliv. Nemohu teď říct, jak se rozhodneme. Kolegové to řeší,“ řekl Budějcké Drbně za spolek Milan Pleva.

Kino Kotva vzniklo ve 20. letech minulého století jako kino tělocvičné jednoty Sokol. Později se jmenovalo například Bio Viktoria či kino Svět. Dnes disponuje jednou z nejmodernějších promítacích technik v kraji. Kromě běžného programu hostí i některé festivaly. Kapacita je 215 míst.  

V minulosti byl provozovatelem kina Jan Turinský. Hledání nového kritizovala část opozice. „Zaráží mě ta myšlenka. Čekal bych, že tahle koalice přijde na radnici a řekne si, že je tam přes 10 let ten stejný provozovatel, a tak se to rozhodne změnit. Pak bych to chápal. Není mi ale úplně jasné, proč se po třech letech proberete a řeknete: On je tam hrozně dlouho, a tak ho vykopneme. Proč vám to nevadilo dřív, když máte pocit, že to nefunguje?“ ptal se loni na podzim při jednání opoziční zastupitel a hejtman Martin Kuba (ODS).

„Nikdo neříká, že kino Kotva nefunguje. Zařízení funguje podle smlouvy, která má dlouhou historii. My jsme se nejdříve rozhodli vysoutěžit provoz letního kina Háječek, což se osvědčilo, a tak jsme si řekli, že půjdeme stejnou cestou v případě Kotvy. Jsem přesvědčený, že je to správný krok. Jsem pro, aby se po 14 letech vyzkoušelo něco nového. Chceme dát šanci i jiným zájemcům, jenž mohou přijít s něčím novým,“ reagoval tehdy Thoma.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Cheva

Štítky kino, kotva, budějovice, provozovatel, Juraj Thoma, České Budějovice, Martin Kuba, ODS, Česká obec sokolská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva uchazeči o budějcké kino Kotva musí přepracovat své žádosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.