Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podání přihlášky se blíží. Budějce chtějí být evropským městem kultury

Město České Budějovice za pár týdnů podá oficiální přihlášku, díky které se bude ucházet o titul Evropské hlavní město kultury 2028. Ve městě mezitím pokračuje projekt Kul.turista, jehož cílem je oživit jednotlivé čtvrtě.

Novináře o podání přihlášky informovalo vedení města. „Rada jednomyslně schválila úmysl podat přihlášku města do soutěže o získání titulu. Vedle spousty jiné koncepční a programové práce to sice vypadá jako marginálie, ale je to fakticky první formální milník na cestě za ziskem prestižního titulu,“ uvedl náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice)

Město nejdříve pošle úmysl podat kandidátskou přihlášku na ministerstvo kultury, do 1. září je pak nutné podat plnohodnotnou přihlášku. O titul se mají ucházet také Brno, Liberec a Broumov. O vítězi rozhodne mezinárodní porota ve dvoukolovém hodnocení. Výsledky prvního kola by měly být zveřejněny do ledna roku 2023.

Část přihlášky českobudějovičtí radní viděli a její definitivní podobu budou schvalovat 22. srpna. Podle města nemá být primárním cílem kandidatury ekonomický zisk, ale zásadní a dlouhodobá proměna kulturní politiky, zlepšení kulturní infrastruktury a celkové zkvalitnění prostředí pro rozvoj kulturních a kreativních odvětví.

„Města, která v minulosti obdržela titul, zaznamenala nejen vysoký počet návštěvníků v samotném roce oslav, ale také stabilní nárůst počtu turistů. Titul má dopad jak na růst tržeb v místních podnicích, tak na celkový počet pracovních míst v regionu. Pro lepší představu, v Plzni přinesl titul v roce 2015 celkem 580 uspořádaných akcí, kolem 1,2 milionu návštěvníků, kteří zde utratili přes 560 milionů korun, hoteliérům pak 255 tisíc přenocování a celému regionu 388 nových pracovních míst,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Meškán za spolek Budějovice 2028, který má kandidaturu na starosti. 

Česko Budějovice zároveň stojí o zisk dotace na případnou novou pozici, jejímž úkolem by byla koordinace společných aktivit města a Jihočeského kraje. Dotyčný by se pak měl mimo jiné zapojit do vzdělávání kulturních aktérů.

Radní také schválili dar od Jihočeského kraje v hodnotě 1,5 milionu korun na aktivity, které organizuje spolek Budějovice 2028 na území kraje. „Já jsem rád za každou akci, která je smysluplná a má ambice České Budějovice a potažmo celý Jihočeský kraj posunout nahoru. Za kraj jsme připraveni jít spolu s městem společně do vítězné soutěže o zisk titulu Evropské hlavní město kultury 2028,“ řekl již dříve hejtman Martin Kuba (ODS). 

V Budějcích se nyní koná akce Kul.turista, která si klade za cíl oživit dění v jednotlivých čtvrtí. Postupně program putuje po městě, kde se konají nejrůznější akce. Od 21. do 24. července je kancelář Kul.turisty na sídlišti Vltava a v okolí. Od 25. do 28. srpna bude v Rožnově a na Lineckém předměstí.

Ohodnoť článek

Foto Budějovice 2028

Štítky budějovice, kultura, titul, kandidatura, program, České Budějovice, Kula, Juraj Thoma, Jihočeský kraj, Občané pro Budějovice, Ministerstvo kultury České republiky, Martin Kuba, ODS, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podání přihlášky se blíží. Budějce chtějí být evropským městem kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.