Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějce chtějí být evropským městem kultury, přihláška je na ministerstvu

České Budějovice odevzdaly ministerstvu kultury oficiální přihlášku s cílem získat v roce 2028 titul Evropské hlavní město kultury. Vyvrcholilo tak 17 měsíců příprav. O postupu do druhého kola se rozhodne 14. října letošního roku.

O podání přihlášky informoval v spolek Budějovice 2028. Přihláška má za úkol provést hodnotící komisi městem i krajem a představuje mimo jiné více než 40 projektů. Materiál podle spolku zdůrazňuje formy zapojení veřejnosti i plán investic města a kraje do kulturní infrastruktury.

„I když se jedná o rozvojový proces, který už nám přinesl mnoho důležitých informací o městě, stále je to soutěž, a proto je důležité nyní neprozrazovat detaily a nezveřejňovat samotnou přihlášku. Jednoduše proto, aby na ni nemohla ostatní města při prezentaci před komisí reagovat,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice). 

„Budějovice se rozhodly pro participativní model přípravy přihlášky, který je ve svém základu velmi složitý, ale na druhou stranu zajistí daleko větší synergii při samotné realizaci projektu v případě našeho úspěchu. Na základě konzultací se zahraničními experty, kteří se projektu EHMK věnují mnoho let, je tento postup komisí oceňován, a my proto věříme, že nám přinese vítězství v rámci celého projektu,“ přidal manažer kandidatury Lukáš Černý.

Příprava kandidatury zahrnovala mimo jiné projekt Kul.turista, který postupně procestoval všechny části města. Poslední zastávka se uskuteční od 15. do 18. září na sídlišti Máj, ve Čtyřech Dvorech a Stromovce. Doposud se akce zúčastnilo 3 500 lidí. 

Celkem se podle spolku do přípravy přihlášky zapojilo přes 100 organizací a kulturních aktérů. „Díky přípravě přihlášky jsme získali široký vhled do budějovického kulturního prostředí. Máme mnohem větší přehled o tom, co v Budějovicích funguje a co naopak chybí. Díky přípravě přihlášky má město připravenou kvalitní a moderní kulturní strategii, na kterou čekalo mnoho let,“ zhodnotil Thoma. 

Nyní se čeká na období od 12. do 14. října, kdy budou všechny přihlášky prezentovány komisi složené z odborníků z celé Evropy. O tom, která města postoupí do druhého kola, rozhodne porota 14. října 2022. Do té doby budou všechna města své přihlášky pečlivé skrývat. 

Město si od kandidatury slibuje mimo jiné zlepšení kulturního prostředí v Českých Budějovicích. Případná výhra má mít i ekonomický přínos. Plzeň v roce 2015 hostila 580 akcí, přijelo tam 1,2 milionu návštěvníků, kteří ve městě utratili přes 560 milionů korun, hoteliéři pak zaznamenali 255 tisíc přenocování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Budějovice 2028

Štítky České Budějovice, kultura, město, kandidatura, Evropa, projekt, Evropské hlavní město kultury, Ministerstvo kultury České republiky, Juraj Thoma, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce chtějí být evropským městem kultury, přihláška je na ministerstvu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.