Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeské muzeum zve na výstavu masožravých rostlin

PR článek

Jihočeské muzeum zveme na prodejní výstavu masožravých rostlin, která se koná ve dnech 3. - 11. září 2022 na terase Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, vždy od 9:00 do 17:30 hodin. Otevřeno je i v pondělí 5. září. Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout desítky druhů masožravých rostlin ze všech kontinentů.

„Všechny naše masožravé rostliny pěstujeme s láskou a největší péčí tak, aby všem dělaly jen samou radost. Doufáme, že se návštěvníkům bude výstava líbit a kromě krásného zážitku a nových znalostí si s sebou domů odnesou třeba i svou vysněnou masožravou kytičku,“ říkají k výstavě její autoři Markéta Aubrechtová a Martin Dlouhý.

Dominantou této výstavy jsou dvacetileté exempláře špirlic rodu Sarracenia z mokřadů Severní Ameriky a mucholapky rodu Dionaea. Ty umí lapit kořist za pouhých 0,5 vteřiny, což je nejrychlejší viditelný pohyb v rostlinné říši.

Kromě těchto výjimečných exemplářů si návštěvníci výstavy mohou prohlédnout i masožravé liány Nepenthes s velkými pastmi z deštných lesů jihovýchodní Asie, dále rosnatky rodu Drosera od nejmenších (tzv. trpasličích rosnatek) z Austrálie až po jednu z největších rosnatek světa – Rosnatku královskou Drosera regia z jižní Afriky.

K vidění jsou dále tučnice Pinguicula ze suchých oblastí Mexika či velmi vzácné heliamfory Heliamphora rostoucí na nepřístupných místech Stolových hor ve Venezuele.

Za pozornost rozhodně stojí i vodní i terestrické bublinatky Utricularia, které lapají kořist pod zemí a pod vodní hladinou. Na výstavě nechybí ani velmi vzácná Aldrovandka měchýřkatá, která loví drobný vodní hmyz a korýše do smršťujících se listů.

Nebudou chybět ani české masožravé rostliny jako například Rosnatka okrouhlolistá Drosera rotundifolia a řada dalších.

Autoři výstavy

Autory výstavy jsou Markéta Aubrechtová a její partner Martin Dlouhý. Markéta Aubrechtová se věnuje pěstování masožravých rostlin již více než 20 let a za tuto dobu nasbírala stovky druhů a kříženců těchto rostlin. Aktuálně má její sbírkový a prodejní skleník na Borku u Českých Budějovic rozlohu 312 m². Markéta Aubrechtová je rostlinná fyzioložka a dokáže proto v praxi uplatnit své profesní znalosti tak, aby rostliny co nejvíce prosperovaly.

Spolu se svým partnerem Martinem Dlouhým rostliny vystavuje a prodává na veletrzích a specializovaných výstavách nejen po celé České republice. Účastní se i velmi prestižních zahraničních akcí, například mezinárodní výstavy orchidejí v Drážďanech, Vídni či Budapešti. V současné době pracují Markéta Aubrechtová a Martin Dlouhý na novém projektu CarniForYou, který již brzy představí veřejnosti.

Autoři budou během výstavy osobně přítomni v muzeu a návštěvníci se jich tak mohou zeptat na dotazy, které je ohledně masožravých rostlin zajímají. Mohou si také poradit s výběrem rostlin do bytu, na zahradu, k jezírku nebo do rašeliniště.

Základní vstupné na výstavu činí 60 korun. Za snížené vstupné návštěvníci zaplatí 30 korun. Rodinná vstupenka vyjde na 130 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeské muzeum, výstava, masožravé rostliny, kultura, muzeum, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, rostliny, rosnatka, terasa, Severní Amerika, Mexiko, Austrálie, Česko, Venezuela

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské muzeum zve na výstavu masožravých rostlin  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.