Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ANKETA: Dodržujete během Velikonoc tradice?

Během prodlouženého víkendu oslavuje Česká republika Velikonoce. Dnes už člověk většinu věcí zařídí pohodlně v obchodě. Tam sežene pečeného beránka, pomlázku, a dokonce i nabarvená vejce. Stále se však najde dost lidí, kteří se snaží velikonoční tradice dodržovat postaru. Jak jste na tom vy?

ANKETA: Dodržujete během Velikonoc tradice?

Celkem hlasovalo53 čtenářů

Například v minulosti k Velikonocům patřilo řehtání nebo klapotání. S řehtačkami po vsi obcházeli především chlapci školou povinní. Poprvé už vyrazili na Zelený čtvrtek a naposledy na Bílou sobotu ráno. Cílem bylo projít celou vesnici a pomodlit se u každého křížku. Kromě toho se pomocí řehtaček svolávali lidé k bohoslužbám. Jde o jednu z tradic, kterou v dnešní době uvidíte jen málo kde.  

Mezi dnešní generací se mluví hlavně o pečení beránka. V minulosti se pekl i jidáš nebo mazanec. Právě jidáš měl tvar zamotaného válečku. Pokud jde o tradiční těsto, ze kterého se jidáše pečou, hlavními surovinami vždy bývaly bílá mouka a med. Naopak mazanec se dříve připravoval ze strouhaného sýru a velkého množství vajec.  

Na některých místech muži polévali ženy vodou, vysévali obilí nebo hledali poklady. Říká se, že lidé, kteří něco ztratili, to na Velký pátek zaručeně najdou. A k tomu ještě něco navíc. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj RadímeJAK, Wikipedia

Štítky Velikonoce, tradice, Česko, Zelený čtvrtek, Bílá sobota, Velký pátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Dodržujete během Velikonoc tradice?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.