Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na kole, po vodě, pěšky. Na Karlově Hrádku je hezky

PR článek

O první květnové sobotě se opět otevírají pomyslné brány jedné z našich nejpůvabnějších gotických zřícenin – znovuobjeveného, za pět minut dvanáct zachráněného, a k životu zpět probuzeného Karlova Hrádku.

Slavnostní zahájení turistické sezóny, které se již stalo krásnou tradicí a i letos se strefilo do májového prodlouženého víkendu, začíná v 10 hodin dopoledne. Po celý den až do šestnácté se na malé i velké návštěvníky těší spolek Karlův Hrádek a desítky organizátorů a vystupujících.   

O záchranu a revitalizaci hradu, který založil císař Karel IV. na stezce kolem Vltavy mezi Hlubokou a Purkarcem zřejmě jako zamýšlené sídlo purkrabství, se zasloužila především hlubocká radnice v čele se starostou Tomášem Jirsou a parta nadšenců kolem zastupitele Jindřicha Soukala a Lucie Jozové, jež založila spolek Karlův Hrádek. A společně s archeology z Jihočeské univerzity, badateli, geofyziky, řemeslníky, hasiči z Purkarce a desítkami dalších dobrovolníků se v roce 2018 pustila do výzkumu, obnovování, sanací, úklidu, zkrátka revitalizace a navracení krásy této tajuplné památce, která ještě zdaleka nevydala všechna svá tajemství.             

Karlův Hrádek je sice ukryt na zalesněném ostrohu na levém břehu Vltavy kousek nad frekventovanou cyklostezkou, nevede k němu asfaltka, ale dostat se k němu dá pěšky, na kole a dokonce po vodě… A na vozíku, protože pravidelnými návštěvníky jsou i vozíčkáři z klubu Aktivně s vozíkem.

„Letos se stane hlavním motivem expozic a doprovodného programu téma Řeka, les a lov, protože Hlubokou, Karlův Hrádek i sousední Purkarec všechny tyto fenomény charakterizují. Rádi představíme činnosti, které jsme na hrádku zrealizovali, a hlavně aktivity do budoucna, protože vědecký výzkum lokality ani revitalizační práce ještě zdaleka nekončí.  Myslím, že slavnostní zahájení sezony už se stalo krásnou tradicí, na kterou se těší celé rodiny, a za všechny organizátory věřím, že se jim na Karlově Hrádku bude moc líbit,“ zve hlubocký zastupitel a předseda sdružení Jindřich Soukal.

  

„Pro malé i dospělé návštěvníky jsme nachystali naučná zábavná stanoviště, které připravují spolky a instituce z Hluboké, Purkarce a dalších míst jižních Čech. Představí se tu spolek Vltavan Purkarec, který pečuje o vorařskou tradici a v sousedním Purkarci bude pro veřejnost otevřeno po celý den i Muzeum voroplavby. Loveckou tradici připomenou členové Cechu Svatého Huberta.  Část svých bohatých loveckých expozic tu předvede Národní zemědělské muzeum Ohrada a sportovní aktivity Hluboká v pohybu. O dobrou náladu se postará hlubocká folková kapela Zlatý skořápky, která bude hrát od jedenácti hodin do čtvrté odpoledne. V areálu hradu je ohniště pro opékání vuřtů, ale každý rok sklidí zasloužený úspěch dobrovolní hasiči z Purkarce, kteří se svou pojízdnou kuchyní dokáží i uprostřed přírody kulinářské zázraky. O dobré pivo se postará Pivovar Hluboká,“ vypočítává organizátorka Lucie Jozová ze spolku Karlův Hrádek.     

Rušno bude v podhradí, kde bude v permanenci více než jindy přístavní molo. „V sobotu vypravujeme z přístaviště Hluboká – Hamry výletní loď na Karlův Hrádek hned dvakrát. První linka vyjede v devět hodin, aby stihli návštěvníci na desátou slavnostní zahájení na Karlově Hrádku, a zpátky na Hlubokou se bude vracet v půl dvanácté. Druhý spoj vyjíždí z Hluboké – Hamrů ve třináct hodin a na Karlově Hrádku bude za necelou hodinku,“ popisuje jednu z nejromantičtějších tras na hrádek jednatel destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko Tomáš Polanský, která provozuje turistické plavby po Vltavě.

A pro ty, kteří se vypraví na Karlův Hrádek po pravém břehu Vltavy, například po cyklostezce, bude v permanenci i přívoz v Purkarci. „Od května zahajujeme sezonu víkendovým provozem, přes prázdniny pak budeme jezdit denně. Přívoz v Purkarci nemá pevný jízdní řád, ale převozník je připraven na telefonu 602 834 708 a obratem přistaví přívoz na zavolání. Přepravujeme pěší turisty a cykloturisty, na větší vozidla zatím nemá plavidlo potřebnou kapacitu,“ vysvětluje jednatel společnosti Jihočeská Plavební David Machart. Je možné se domluvit na trase mezi oběma břehy, tedy Kostelcem a Purkarcem, i na trase na Karlův Hrádek, jízdné v řádu desetikorun je skutečně symbolické.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Karlův Hrádek, turistika, Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kole, po vodě, pěšky. Na Karlově Hrádku je hezky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.