Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Objevte umění černé Afriky v Jihočeském muzeu

PR článek

Černá Afrika je část afrického kontinentu jižně od Sahary. Tvoří ji více než 40 států s různými národnostmi a tradicemi. Tradiční způsob života ale rychle mizí a svědectví o něm přinášejí už jen artefakty. Ty na svých cestách vyhledávají Jana a Viktor Ambrožovi, majitelé Zoologické zahrady ve Dvorci u Borovan, kteří stovky těchto artefaktů nyní představují v Jihočeském muzeu.

Nejcharakterističtějším projevem tradičního afrického umění jsou masky, které uvidíte na této výstavě v unikátním množství a skladbě. Masky hrají důležitou roli v rituálech zajišťujících potřeby kmenů v době míru i války, představují přítomnost duchovních sil při prosbách o plodnost půdy i žen, při iniciačních rituálech nebo pohřebních obřadech. Některé masky představují duchy zesnulých předků, postavy z kmenové mytologie, vládce či totemová zvířata. Masky a sošky ve výstavě reprezentují téměř stovku afrických kmenů. Byly dovezeny z míst, kde původně vznikly a byly po léta užívány.

K vidění bude i africké textilní umění. Nejstarší technikou výroby látek bylo v Africe tkaní, materiálem bylo nejčastěji vlákno ze sušených listů palmy rafie a vyšívalo se nebarveným divokým hedvábím. K barvení látek se používala přírodní rostlinná a minerální barviva, vzory sahají od geometrických motivů až po figurální.

Část výstavy se věnuje i hudbě subsaharské Afriky, která je pro africké obyvatele nerozlučně propojena s tancem a aktivními účastníky jsou i diváci. Hudebním nástrojem se v africké hudbě může stát jakýkoliv předmět a materiál, včetně lidského těla a hlasu, bzučících brouků nebo zvuku vody.

Návštěvníky jistě zaujme i africké šperkařství, které má tisíciletou tradici. Šperky se vyráběly z běžně dostupných přírodnin i vzácnějších materiálů, oblíbené byly korálky doplněné mušličkami. Nejstarší ozdoby objevené na jihu Afriky vznikly před více než 75 tisíci lety.

Na výstavě lze obdivovat i tradiční africké zbraně - nože, sekery a oštěpy, ukované ze železa nebo přilby a štíty. Prezentovány jsou i platidla Afriky, velkoformátové fotografie přírody a zvířat, dermoplasty s popisky zvířat nebo kompletní kostra lva, lvice či pelikána. Zakoupit si můžete i speciální katalog vydaný u příležitosti konání výstavy.

Výstava je přístupna široké veřejnosti od 28. dubna 2023 do 1. ledna 2024 (úterý – neděle, svátky 9:00 – 17:30 hodin). Více informací najdete na webu Jihočeského muzea.

Ohodnoť článek

Štítky Jihočeské muzeum, výstava, kultura, Umění černé Afriky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objevte umění černé Afriky v Jihočeském muzeu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.