Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Unikátní výstava Móda s honzíkem je v Prachaticích

PR článek

Nepropásněte výstavu autentické historické dámské módy a doplňků ze 70. a 80. let 19. století.

Po úspěšné výstavě „Secesní móda“ připravilo letos Prachatické muzeum výstavu hledící dále do minulosti. Móda od konce 60. do konce 80. let 19. století, to je „Móda s honzíkem“. Připomene vám svět Divokého západu, Sherlocka Holmese, nebo Julese Vernea. Anebo současné reminiscence ve stylu gothic a steampunk. Jste zvědaví, jaká doopravdy byla tato móda v jihočeských městech? Unikátní výstava autentického historického textilu předvede na jednom místě to nejlepší z depozitářů 16 jihočeských muzeí. Výstava je pořádána pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje a těšit se na ni můžete od 20. června do 15. října 2023. Jedinečný projekt zpracovává veškeré dostupné doklady této módy také v katalogu.

Honzík (turnýra), neboli umělá konstrukce pod šaty rozšiřující a zvyšující siluetu pozadí, nahradil dřívější konstrukci krinolín a sám si prošel několika fázemi vývoje. Ve sbírkách jihočeských muzeí se nachází pouze jediný exemplář v podobě žíní vyplněného polštářku, který se používal v kombinaci se starší krinolínou. Naproti tomu šaty jsou zachovány ve všech fázích vývoje. K vidění budou šaty z prvního období, připomínající spíše krinolínovou siluetu, na niž jen zvolna pronikají ozdoby akcentující zadní část sukně. Samozřejmě nebudou chybět ani exempláře, u nichž vzdouvající se látka vrchní sukně připomínající nadýchaný obláček dosahuje svého vrcholu. Zvláštní kapitolu představuje úzká silueta přelomu 70. a 80. let 19. století, ze které se honzík zcela vytrácí. Je zastoupena několikerými šaty s elegantní vlečkou. Nejvíce exponátů pochopitelně nabízí poslední období, které je zajímavé především barevnými a strukturovými kombinacemi materiálů. Kromě šatů budou k vidění i živůtky, ozdobné pláštěnky nebo kabátky, ale stranou nezůstane ani domácí oděv.

Na vývoji oblečení z tohoto období lze dobře pozorovat celkové změny, k nimž během 19. století došlo. Jsou to nejen významné historické objevy, které módu přímo inspirovaly. Móda odráží také vývoj v ostatních vědních oborech. Tento vývoj jde totiž ruku v ruce s rozvojem tovární výroby, jejíž produkty lze v módní branži přímo použít. Například oblibu módních zářivých odstínů šatů umožnilo používání anilinových barviv při barvení látek. Jen díky tomu se na šatech tohoto období můžeme setkat i po více než stu letech se zářivou světle modrou nebo fialovou barvou. Zvládnutí strojové výroby krajek, a to i z hedvábných přízí, zase umožnilo jejich masivní používání během 80. let 19. století. Na šatech ze 70. let se na našich exemplářích setkáváme jen s úzkými lemovacími hedvábnými kraječkami. V 80. letech se pak většinou objevují i širší hedvábné krajky a dokonce i krajkovina, ačkoliv ta je vyrobena z příze vlněné.

Kromě textilií lze sledovat vývoj průmyslu také v oblasti doplňků, které jsou na výstavě také hojně zastoupeny. Pokud si myslíte, že vznik umělých hmot souvisí až s 20. stoletím, vyvede vás výstava z omylu. Právě módní doplňky byly důležitou součástí impulsu iniciujícího vznik nových umělých materiálů, a to z čistě ekonomických důvodů. Nové materiály měly totiž imitovat ty drahé a hůře dostupné. Za jednu z prvních umělých hmot se považuje pryž neboli guma, která vzniká vulkanizací kaučuku. Byla objevena již ve 40. letech 19. století. Materiál se pochopitelně nejprve používal na předměty technického charakteru, brzy se ale zjistilo, že oblasti použití jsou mnohem širší. Bez jeho vzniku by byla nemyslitelná např. oblíbená obuv zvaná perka (podle pružné vsadky po straně boty). Odtud už byl kousek k výrobě hřebenů z tvrzeného kaučuku (zůstává více pružný a měkký) či ebonitu. Tyto materiály, používané také na špercích, se staly kromě skla jednou z nejefektivnějších imitací oblíbeného jetu. Do 19. století se datuje také vznik celuloidu jako náhražky nedostupné želvoviny nebo slonoviny.

Právě módní doplňky jsou poměrně početnou skupinou předmětů zachovaných z tohoto období v muzejních fondech. Jejich množství by vydalo na samostatnou výstavu, vzhledem k prostoru však rozhodně nemohou být vystaveny všechny. Nicméně i tak jich výstava „Móda s honzíkem“ nabízí dostatek. Ať už jde o slunečníky, klobouky, boty, vějíře či šperky, k vidění jsou snad všechny trendy, které se během tohoto období objevily. A co neuvidíte na výstavě, najdete v katalogu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky výstava, kultura, Móda s honzíkem, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní výstava Móda s honzíkem je v Prachaticích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.