Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeské divadlo zve na svou 65. sezónu před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově

PR článek

Šedesátá pátá sezóna Otáčivého hlediště v Českém Krumlově přiláká zpět do zámecké zahrady duši fenomenálního umělce, milovníky opery na magickou barokní slavnost, neopomene ale ani rodinnou výpravu po stopách našich předků nebo výlet do Anglie. Jihočeské divadlo vyrazí ale i mimo své domovské scény a oslaví tak s Prodanou nevěstou 25leté výročí od zapsání Holašovic na seznam UNESCO.

Taneční událost léta

Velkolepou baletní premiéru letní sezóny Egon Schiele – Autoportrét uvede režijní duo SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský). Pod vedením choreografa Jana Kodeta ožije 5. srpna duch expresionistického génia Egona Schieleho, který vás fascinován přírodou a hranicemi lidského těla i ducha vtáhne do svého odrazu v zrcadle. Čím je tato inscenace jedinečná? To pro nás shrnul Lukáš Trpišovský: „Rozhodně musím začít výjimečnou choreografií Jana Kodeta a souborem všech tanečníků, kterým moderní tanec padne jako ulitý. Atmosférou místa, kde Schiele nalezl svůj výtvarný jazyk. Ta inscenace má svou magickou atmosféru, která vtahuje. I díky mimořádným kostýmům, scénografii a hudbě.” Výjimečné nemusí ale nutně být jen ohromující taneční a herecké výkony, ale i zdánlivé maličkosti. „Na montážní zkoušce se v zahradě do dveří umístily větvičky. Pár vteřin na to přiletěli dva ptáčci a hned se tam zabydleli. V lidové poezii se duše lidí transformuje právě do podoby ptáků. To v divadle nezažijete,” dodává Lukáš Trpišovský.

Opera Jihočeského divadla zazáří pod širým nebem

Iluminovaná zámecká zahrada v atmosféře magického šerosvitu a sto padesát účinkujících v replikách barokních kostýmů láká nejenom fanoušky opery na scénické zpracování oratoria Mesiáš. „Mesiáš je můj splněný sen. Händelova partitura je jako bonboniéra toho nejlepšího, co lze z barokní hudby ochutnat a zámecký park zaplněný 150 postavami v nádherných dobových kostýmech mě při každé repríze přenese doprostřed zahradní slavnosti vrcholného baroka. V této inscenaci se pro mě potkává omračující krása 300 let staré hudby a katarze ze spirituálně hlubokého příběhu,“ dodává umělecký šéf opery a režisér inscenace Tomáš Ondřej Pilař. Hudební barokní slavnost se koná v termínu od 17. do 27. srpna. Operní soubor Jihočeského divadla také opět uvede největší příběh české opery, Prodanou nevěstu, pod širým nebem v malebných Holašovicích.

Divácké hity léta plné humoru i snění

„Neluč se nikdy se mnou, jako se vlna loučí s vlnou…,“ tak zní citát z činoherní inscenace Malého divadla Muž Dvojhvězdy, který se ale letos přeci jen s krumlovskou točnou rozloučí. Naposledy tak můžete prožít magický příběh létajícího muže ve světě snů a fantazie, který se vznáší zámeckou zahradou až do 12. července. Režie i scénáře na motivy románu Zářivý svět se bravurně ujalo duo Petr Forman a Ivan Arsenjev. Scénografie Josefa Lepši byla oceněná prestižní Cenou divadelní kritiky za rok 2021.

Živelná komedie Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em) přináší do Českého Krumlova závan anglické historie opředené notnou dávku českého humoru. Příběh anglického panovníka a jeho dvojníka, zrádného rádce a šesti žen uzavře letní sezónu 2023 na Otáčivém hledišti, a to až do 10. září.

Zveme vás na spanilou jízdu českými dějinami pro celou rodinu

Historie nemusí být nudná a Malé divadlo může být i pro dospělé. Úplně celá česká historie je jediná existující možnost, jak se prokousat našimi kompletními dějinami za hodinu. Viděli jste někdy jak jsou ty historický knížky tlustý? Těma se dá i zabít, nechcete to číst. Naše varianta vměstnala tisíce stránek do 60 minut, během kterých uvidíte dvacítku herců, kozu, oslíka, dvě slepice, dva králíky, Tomáše Kobra ve třiceti stupních na přímém slunci v kompletním plechovém brnění, fantastickou romskou kapelu, a pokud nám stejně jako loni koza Šárka nesežere před začátkem scénář, dostanete celý příběh i s odborným historickým komentářem a poznámkami pod čarou. Vezměte děti a přijďte, bude to sranda," zve režisérské duo Janek Lesák a Natálie Preslová. Prázdninoví návštěvníci mohou poslední dny volna využít na Úplně celou českou historii od 22. do 30. července, inscenací si ale můžete i zpestřit začátek školního roku a do od 30. srpna do 10. září.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeské divadlo, Otáčivé hlediště, činohra, balet, opera, letní sezóna 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo zve na svou 65. sezónu  před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.