Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeské divadlo uvede v nové sezoně 15 premiér. Hrát bude i v Malém pivovaru

Jihočeské divadlo chystá do nadcházející 104. sezony několik novinek. Představí hned 15 premiér, které uvede i na nově opraveném podiu v hlavní budově divadla nebo v prostorách Malého pivovaru. Od ledna nastoupí do funkce nová ředitelka divadla Martina Schlegelová. Divadlo se také stává partnerem projektu České Budějovice – Evropské hlavní město kultury 2028.

Do 104. sezony nastoupí divadlo s opraveným hlavním hledištěm, které se renovovalo po dlouhých třiatřiceti letech. Od ledna bude novou ředitelkou divadla současná šéfka činohry Martin Schlegelová, která ve funkci nahradí Lukáše Průdka. Jihočeské divadlo se také stane partnerem projektu České Budějovice – Evropské hlavní město kultury 2028. „Hlavním projektem Jihočeského divadla v rámci EHMK bude založení nového festivalu imerzivního, site-specific a open air divadla. Půjde o zcela unikátní událost, která se v Budějovicích a širším okolí bude konat každé dva roky a do budoucna má ambici přilákat návštěvníky z celé střední Evropy. Nultý ročník se uskuteční už příští léto,” přiblížila Martina Schlegelová. 

Umělecké soubory divadla si připravily celkem 15 premiér. Některé hry napsali autoři přímo pro jihočeskou scénu. První premiérou bude 27. října Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho. O tři dny později se představí operní Nevýchovný koncert, kde se režie chopil sám umělecký šéf Tomáš Ondřej Pilař. 

Opera v nadcházející sezóně představí další 4 nové projekty. Budou to opera Komenský, která vznikla na zakázku Jihočeského divadla, a bude se zabývat zapomenutým koncem života Jana Amose Komenského, Opereta Gala, Jakobín nebo opera Lazebník sevillský.

Činohra si připravila hry Cyrano z Bergeracu nebo Beckham, která se podívá na skandál známého fotbalisty Davida Beckhama z pohledu bulvárních novinářů. Zajímavostí bude hra Velká vodní loupež, na které divadlo spolupracuje s Budějovickým Budvarem. Ve hře se bude parta štamgastů snažit zachránit národní pivovar.

Právě tuto hru uvede divadlo v prostorách Malého pivovaru, v prvním patře. Zájem diváků je už teď velký. Premiéra bude 15. prosince a hrát se bude jen do jara, kdy by měla začít rekonstrukce Malého pivovaru. Poslední premiérou činohry bude na otáčivém hledišti hra Rozum a cit.

Čtyři tituly plánuje Malé divadlo, které už do ledna vyprodalo všechna školní představení. „Jedeme dál na vlně autorského divadla pro mladé publikum," řekl šéf Malého divadla Petr Hašek. Soubor uvede souborné dílo Julesa Verna v 50 minutách s názvem Verneovka, hru Ježíšek Superstar nebo hru GaGa o 28 000 gumových kachničkách, které se v roce 1992 vyklopily z tankeru v Tichém oceánu. Hru při plavbě parníkem z Budějovic až do Purkarce nabídne titul Jihočeská odysea. V sezoně se představí i nový kmenový režisér Štěpán Gajdoš a budoucí nový šéf souboru David Košťák.

Soubor baletu uvede dvě novinky, a to Deník přání, což bude jednoaktový balet choreografa Adama Sojky, který vznikl přímo pro jihočeské tanečníky. „Jsou to malé příběhy, které se prolínají," řekl šéf baletu Lukáš Slavický. Druhou premiérou bude Julie a Romeo. Inscenaci zrežíruje Dodo Gombár. Zajímavostí je, že nezazní hudba Sergeje Prokofjeva, ale muzika, kterou složí Ivan Acher.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Králíček, Jihočeské divadlo

Štítky Jihočeské divadlo, sezona, novinky, premiéry, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo uvede v nové sezoně 15 premiér. Hrát bude i v Malém pivovaru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.