Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na budějckém náměstí rozsvítili osmnáct metrů vysokou jedli

Zaplněné Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích dnes i přes intenzivní sněžení sledovalo rozsvícení vánočního stromu. Před radnicí stojí 18 metrů vysoká jedle z Kaliště. Darovala ji rodina, která měla obavy z toho, že se strom nakláněl.

Líbí se vám letošní vánoční strom na náměstí v Českých Budějovicích?

Celkem hlasovalo525 čtenářů

Strom se na náměstí rozsvítil před 17. hodinou večerní. Do centra města dorazily stovky lidí, více než tisícovka diváků mimochodem sledovala stream, který vysílala na svém facebookovém profilu Budějcká Drbna

„Jsme rádi, že jsme se sem dneska dostali. Chodíme každý rok. A jako každý rok je stromeček nádherný, nejhezčí v republice,” usmívala se při rozsvícení paní Jana, která na náměstí přijela z Rudolfova.

Jedle se líbí i Markétě Jánské. „Já bydlím kousek od centra, takže jsem to naštěstí neměla daleko. Stromeček vypadá moc hezky. I trhy jsou letos opravdu povedené,” řekla Budějcké Drbně. 

Letošní vánoční strom darovala městu rodina Medvecových z Kaliště. Strom se začínal naklánět a majitelé se obávali, aby nespadl. Rozhodli se proto jedli věnovat městu.

S každou sochou žil několik dnů. Řezbář Jiří Nekola vyrobil betlém pro České Budějovice

Od letních měsíců vyřezával sochy pro nový betlém, který zdobí náměstí v Českých Budějovicích. Práce ale ještě není u konce. Řezbář Jiří Nekola přidá každou adventní neděli jednu novou postavu či zvíře. Nejen o tom vypráví v dalším dílu seriálu...

„Když strom dnes ráno odváželi, byl to na jednu stranu smutný pocit. Zasadil ho můj děda s babičkou před asi šedesáti lety. Během dvou nebo tří let ho ještě jednou přesadili, a pak ho umístili k našemu domu. Je nám ho líto, ale už byl moc vysoký a začínal být nebezpečný, tak ať udělá radost ještě více lidem, ne jenom nám," řekl před nedávnem majitel stromu Lukáš Medvec, který sledoval usazování jedle v rohu náměstí s celou rodinou. 

Po rozsvícení stromečku čekalo na Budějčáky ještě překvapení. Přesně v 17:00 hodin se rozsvítil ochoz Černé věže, na které se v zápětí objevil videomapping v podobě sněhové vločky. Autorem nápadu je náměstek primátorky Michal Šebek (ODS).


Projekce na Černé věži. Foto: Libor Staněk

Českobudějovický advent oficiálně odstartoval 18. listopadu. Návštěvníci se mohou těšit na adventní městečko s novými stánky, které nechala pořádající agentura Art4promotion vyrobit u jihočeské firmy Nema z dřeva z Novohradských hor. Nechybí ani ledové kluziště kolem Samsonovy kašny, perníková vyhlídková věž, dřevěný altán Zvonička, adventní pódium s kulturním programem, vyřezávaný betlém, vánoční vyhlídkové kolo, Ježíškova dílna s jihočeskými řemeslníky nebo vánoční foto point. Novinkou je zářící pohádkový strom.

I letos se město rozhodlo nechat adventní neděle na náměstí bez aut. Výjimkou bude poslední neděle, která je zároveň Štědrým dnem. „Nechtěli jsme v tento den omezovat ty, kteří na náměstí bydlí. Omezení tedy bude na Štědrý den platit pouze do 12 hodin,“ uvedla Kudláčková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Libor Staněk

Štítky české budějovice, vánoce, advent, strom, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Jestli se nestane zázrak, tak za pár měsíců si o stromečku, Vánocích nebo Ježíškovi můžeme nechat tak jen zdát. Reinhard Rakušan SPOLU s K.H. Fialou nás už naučí, jak si zvykat na Ramadán, a světit ty správné svátky...

Středa, 6. prosince 2023, 14:04Odpovědět

Na budějckém náměstí rozsvítili osmnáct metrů vysokou jedli  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.