Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tábor se domluvil s Českou televizí na výrobě dokumentu o Janu Žižkovi

Tábor se domluvil s Českou televizí na výrobě dokumentu o Janu Žižkovi. Připomene 600. výročí úmrtí husitského vojevůdce, které připadá na 11. října 2024. Hlavním průvodcem dokumentu by mohl být herec Dejvického divadla Jaroslav Plesl. Novinářům to řekl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

„Dokument se bude jmenovat Pravda o Žižkovi. Spolupracujeme na něm se stejnými lidmi, s nimiž jsme připravovali v roce 2020 dokument o městě Tábor. Podle statistik ivysílání České televize jej vidělo přes 600 000 diváků. Znamená to, že patří mezi nejsledovanější dokumenty," uvedl Pavlík.

Žižku nedávno připomněl celovečerní film režiséra Petra Jákla. Pavlík však uvedl, že snímek měl trochu odlišné téma než připravovaný dokument. „Jáklův Žižka byl více akční a určený pro celosvětový trh. Tvůrci dokumentu si však slibují, že by ukojili hlad po faktech o Žižkovi. Ústřední postavou by měl být takzvaný pátrač, který bude hledat dostupné údaje a vysvětlovat i domněnky ze Žižkova života. Pátračem by mohl být Jaroslav Plesl, což je velký milovník historie," uvedl táborský starosta.

Náklady na výrobu dokumentu budou více než dva miliony korun. Tábor uhradí polovinu, druhou část zaplatí Česká televize. Pavlík uvedl, že předpremiéra dokumentu, na němž by měl spolupracovat i historik a patrně největší znalec husitství Petr Čornej, je plánovaná na 11. října v táborském kině.

Jan Žižka se narodil v Trocnově na Českobudějovicku kolem roku 1360. Byl nejvýznamnějším vojevůdcem husitů, kteří se postavili zejména proti zástupcům katolíků. Vycházeli z učení církevního reformátora Jana Husa, který byl v roce 1415 upálen poté, co ho církev označila za kacíře. Žižka zahynul 11. října 1424 u Přibyslavi.

Kromě toho město chce zřejmě někdy v červnu nebo červenci u příležitosti 600. výročí Žižkovy smrti rekonstruovat bitvu z roku 1420. Husité se při ní dokázali ubránit královským vojskům, střet nastal krátce po založení Tábora. Rekonstrukce se příští rok odehraje na louce za klokotským hřbitovem nedaleko kláštera.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky ČR, správa, média, historie, Tábor, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanka Košeljová

Doufám, že nebudou loupežníka oslavovat.

Čtvrtek, 28. prosince 2023, 18:21Odpovědět

Tábor se domluvil s Českou televizí na výrobě dokumentu o Janu Žižkovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.