Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Alšova galerie přilákala loni rekordních 90 310 lidí, přiveze díla z Belvederu

Alšova jihočeská galerie (AJG) měla loni rekordní návštěvnost 90 310 lidí. Nejvíc lákaly práce Hanse R. Gigera, autora filmového Vetřelce, které vidělo 46 000 návštěvníků. Letošní hlavní výstava sezony Belveder Na Hluboké ukáže díla Anselma Kiefera, Honoré Daumiera či Josefa Čapka.

„Alšovka měla rekordní sezonu. Nejnavštěvovanější výstavou byl H. R. Giger, což byl projekt, který jsme udělali k 70. výročí galerie. Je hezké, že rekordní sezona přišla v jubilejním roce," řekl ředitel AJG Aleš Seifert. V porovnání s minulými lety přišlo asi o 30 tisíc návštěvníků víc. V roce 2022 přilákala galerie 60 984 lidí, vyplývá z výroční zprávy. Několikamilionová investice do výstavy Gigera byla přitom výrazně nižší než náklady na kolekci ruské avantgardy v roce 2021, řekl ředitel. Ke Gigerově výstavě vzniká i dokumentární film, na webu galerie bude 3D model výstavy.

Letošní hlavní výstava sezony vychází z té, která byla ve vídeňském muzeu Belveder. Budou to díla od 16. století až po současná, galerie jedná i o zápůjčce díla nizozemského malíře Pieta Mondriana. Kolekce obsáhne 45 prací z Belvederu, další ze sbírek AJG i odjinud. Výstava začne 9. června, představí odraz stromu v umění, zohlední i ekologická témata. Potrvá téměř pět měsíců.

„Připravujeme i doprovodné programy, které míří ke klimatické změně, udržitelnosti a věcem, které dnes velmi rezonují a kterých se tato výstava ve všem dotýká. Je to o dnešní době, jak můžeme přispět k tomu, aby byl svět udržitelnější," řekl ředitel. Rakouský sochař Johann Feilacher vytvoří k tématu v zámecké jízdárně les z jihočeských vánočních stromů.

Nová budova na Senovážném náměstí

Jihočeský kraj, pod nějž galerie spadá, pro ni chystá novou budovu na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích. Letos vyčlenil deset milionů korun na mezinárodní architektonickou soutěž, jejíž vítěz bude známý v létě. Budova by měla být hotová v roce 2028, kdy budou Budějovice Evropským hlavním městem kultury (EHMK), odhad nákladů je 800 milionů korun bez DPH. Nové galerijní prostory byly součástí přihlášky města, jež nakonec titul EHMK získalo. V rakouském Linci vzniklo díky tomuto titulu muzeum Lentos, když se v roce 2013 staly hlavním městem kultury slovenské Košice, povedlo se opravit tamní Východoslovenskou galerii, řekl ředitel.

Na jaře otevře AJG novou stálou expozici v budějovickém Wortnerově domě. Představí sbírky, jejichž základem jsou středověké sochy a obrazy. Stálou výstavu gotických madon, jež byly na Hluboké v zámecké jízdárně, zrušila galerie v roce 2022.

Alšova jihočeská galerie vznikla v roce 1953. Ozdobou jejích sbírek, které zahrnují přes 28 tisícpředmětů, jsou díla z gotiky a ze 60. let minulého století. Zřizuje ji Jihočeský kraj, letos jí dal na provoz 52,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AJG

Štítky Rakousko, výtvarné, Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alšova galerie přilákala loni rekordních 90 310 lidí, přiveze díla z Belvederu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.