Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Co může nabídnout titul Evropské hlavní město kultury? Jihočeská delegace vyrazila do Bad Ischlu

Rakouské lázeňské městečko Bad Ischl se v letošním roce promění. Město se totiž pyšní titulem Evropské hlavní město kultury (EHMK) 2024. Ve městě i regionu je více kulturních akcí, koncertů, výstav a vrcholí také řada nových uměleckých projektů. Slavnostního zahájení se zúčastnil i budějovický realizační tým ČB 2028, zástupci kulturních organizací Budějovic a Jihočeského kraje.

„Přijali jsme pozvání vedení města, Bad Ischl je totiž Evropským hlavním městem kultury pro rok 2024. Chceme naše dobré sousedské vztahy ještě více rozvíjet, propojovat ve společné akce, vzájemně se inspirovat a úzce spolupracovat. Máme mezi sebou pouhých 200 kilometrů, tak se všechno, a to i v souvislosti s naším budějickým titulem EHMK 2028, dá pěkně propojit a vlastně se to zcela přirozeně nabízí,“ uvedla primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS), která o konkrétních realizacích hovořila se starostkou Bad Ischlu Ines Schiller a dalšími účastníky setkání.

I České Budějovice, které budou hostit titul v roce 2028, vyhlíží zvýšení zájmu široké veřejnosti z Čech i zahraničí. Neznamená to ale příval turistů v průběhu jedné akce.

Kapacity města a regionu by totiž měly být pro turisty připraveny rovnoměrně během celého roku. Díky návštěvníkům vzniká více pracovních příležitostí v gastronomii nebo cestovním ruchu, ale také zcela nové možnosti v oblasti kreativních odvětví a uměleckých realizacích.

Co přinese titul EHMK?

Evropské hlavní město kultury nemá podle organizátorů začít a skončit v roce 2028. Titulární rok je vyvrcholením, oslavou společného úsilí a sdílené zkušenosti. Titul je také impulzem k dlouhodobě udržitelnému rozvoji města a současně posílení a stabilizaci kulturní infrastruktury, upozornil tým, který má celou akci v Českých Budějovicíh na starosti. 

Přípravy v Budějovicích už dlouho pokračují. „Program je připraven tak, že pozvolna roste a vrcholí v roce 2028. Letos se Budějčáci mohou těšit třeba na nový divadelní festival Jižní Svéráz,“ pozvali organizátoři. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky české budějovice, ehmk, kultura, rakousko, bad ischl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co může nabídnout titul Evropské hlavní město kultury? Jihočeská delegace vyrazila do Bad Ischlu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.