Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeská galerie vyhlásila soutěž na budovu v Českých Budějovicích

Alšova jihočeská galerie (AJG) vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž na stavbu nové budovy na českobudějovickém Senovážném náměstí. V současnosti AJG sídlí v jízdárně zámku Hluboká nad Vltavou. Náklady na výstavbu nové budovy se pohybují kolem 800 milionů korun.

Zřizovatelem galerie je Jihočeský kraj. Podle hejtmana Martina Kuby (ODS) je Alšova jihočeská galerie významným hráčem v kultuře nejen v regionu, ale v celé České republice. „Myšlenka vytvořit důstojné, odpovídající prostory pro AJG není nová, ale vždy chyběla vůle a chuť a potřebný tah na branku tento záměr zrealizovat,“ dodal.

AJG má přibližně 20.000 uměleckých předmětů. Jedná se o obrazy, sochy, kresby, grafické listy, keramiku a porcelán. „Současné vedení kraje intenzivně usiluje o realizaci projektů, které dokážou posunout celý region dopředu,“ řekl hejtman.

Alšova galerie přilákala loni rekordních 90 310 lidí, přiveze díla z Belvederu

Alšova jihočeská galerie (AJG) měla loni rekordní návštěvnost 90 310 lidí. Nejvíc lákaly práce Hanse R. Gigera, autora filmového Vetřelce, které vidělo 46 000 návštěvníků. Letošní hlavní výstava sezony Belveder Na Hluboké ukáže díla Anselma...

Termín pro podání soutěžních návrhů je do 10. května. Návrhy zhodnotí porota složená ze zástupců galerie, kraje, města a nezávislých odborníků. „V České republice a v Československu se za posledních 100 let nepodařilo uskutečnit novostavbu pro muzeum umění. Toto je tedy vzácná a neopakovatelná příležitost vytvořit místo, které bude nejen domovem umění, ale také architektonickým a kulturním skvostem. Naším cílem je prostor, který bude otevřený dialogu, inspiraci a tvůrčímu vyjádření. Věříme proto, že architektonická soutěž osloví řadu předních českých i evropských architektů a dostaneme velké množství kvalitních návrhů. Přípravě zadání a podmínek jsme věnovali téměř půl roku,“ uvedl ředitel AJG Aleš Seifert.

Galerie měla loni rekordní návštěvnost 90.310 lidí. Nejvíc lákaly práce Hanse R. Gigera, autora filmového Vetřelce, které vidělo 46.000 návštěvníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AJG

Štítky ČR, výtvarné, stavby, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská galerie vyhlásila soutěž na budovu v Českých Budějovicích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.