Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jižní Čechy nabídnou o Velikonocích řadu akcí pro veřejnost

Jižní Čechy nabídnou řadu velikonočních akcí, které mohou lidé navštívit. Po lipenské přehradě bude jezdit výletní parník, v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku bude opět stezka mezi obřími kraslicemi a vyšebrodský klášter připomene křesťanské tradice.

„Na Zelený čtvrtek je průvod křížovou chodbou. O Velkém pátku jsou obřady tiché a truchlivé, připomínající ukřižování Pána Ježíše Krista. S tím jsou spojeny zpívané pašije, které zpívají chórově bratři cisterciáci, a uctívání svatého Kříže, kdy věřící chodí bosi poklonit se a políbit kříž. Na Bílou sobotu začínají obřady v 18:00 a trvají tři až čtyři hodiny," uvedl správce klášterního majetku cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku Petr Dvořák.

V sobotu 23. března znovu vypluje na hladinu lipenské přehrady parník. Výletní loď Adalbert Stifter bude turisty vozit do 2. dubna a pak se vrátí na hladinu v létě. „Aktuální jízdní řád bude k náhledu na webu, v přístavištích a na nástěnkách. Zastávky v provozu budou jen Lipno a Frymburk," uvedl ředitel společnosti Lipno Line Tomáš Koranda. Dodal, že ceník se v porovnání s minulým rokem nemění.

Od 29. března mohou lidé vyrazit v Hluboké nad Vltavou na stezky mezi obří kraslice. Trasy vedou zámeckou zahradou nebo okolím města. „Už deset let se každé jaro děti i dospělí baví procházkami okolo 33 originálních vajec. Letos přibylo šest nových kousků. Velikonoční kraslice patří k oslavě jara v celé republice a Evropě už od dob pohanských. Jenže jen v Hluboké nad Vltavou potřebujete na ozdobení jedné obří kraslice kyblík barvy nebo metry textilního materiálu či příze," uvedla za organizátory Alena Mitter. Smyslem je, aby návštěvníci našli všechny betonové kraslice pomalované různými motivy.

„Velikonoční čas patří v jižních Čechách mezi velmi oblíbený, k životu se po zimě probouzí příroda i lidé a připravené akce a výletní místa proto lákají mnohem více návštěvníků. Jihočeská nabídka je zajímavá hlavně pro rodiny s dětmi, ale určitě potěší všechny hosty napříč generacemi," uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Petr Soukup.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zábava, víra, turistika, Velikonoce, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Čechy nabídnou o Velikonocích řadu akcí pro veřejnost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.