Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Rakouský malíř a sochař Herbert Brandl poprvé vystavuje na jihu Čech

Zejména velkoformátové obrazy jako abstraktní pohledy z vesmíru na planetu Zemi ode dneška představuje v Českých Budějovicích rakouský malíř a sochař Herbert Brandl. Na jihu Čech je to jeho první výstava. V Česku už vystavoval, ale nikoli v takovém rozsahu. Výstavu v českobudějovickém Domu umění nazval Pacific Dead Wood, tedy Mrtvé dřevo Pacifiku. Výstava potrvá do 2. června.

Expozice se skládá z menšího průřezu jeho starší tvorbou, ale i z několika děl posledního období. Návštěvníci uvidí také jeho sochy.

„Německá televize v jednom pořadu vysílá záběry planety Země z vesmíru. A ty ho tak fascinovaly, že to použil v rámci své malby. V poslední době se tomu věnuje systematičtěji, proto tento cyklus má na výstavě největší zastoupení,“ řekl kurátor výstavy Michal Škoda, podle kterého je Brandl jednou z nejvýraznějších osobností současného rakouského umění. Dalším velkým inspiračním zdrojem jsou bonsaje, které Brandl pěstuje a sbírá. Promítá je pak do svých obrazů. Jeden takový uvidí lidé na českobudějovické výstavě.

Základním tématem Brandlovy tvorby je dlouhá léta příroda, zkoumání její rozmanitosti a její projevy. Díla oscilují mezi abstrakcí a figurací a tematicky se rozpínají od hor, lesů, řek a krajiny přes tajemné abstraktní kompozice až ke zvířecím motivům, jakýchsi hyen, které jsou typické pro jeho sochařskou tvorbu. Té se věnuje 15 let.

Herbert Brandl se narodil v roce 1959 ve Štýrském Hradci. Studoval na Univerzitě užitého umění ve Vídni u Herberta Tasquila a Petera Weibela. V letech 2004 až 2019 vyučoval v Německu na Akademii umění v Düsseldorfu. V roce 2007 reprezentoval Rakousko na benátském Biennale, v roce 1989 se účastnil Biennale v Sao Paulu a o tři roky později se představil na documenta IX v německém Kasselu. Jeho díla mají jak soukromí sběratelé, tak veřejné galerie, například Albertina ve Vídni, Centre Pompidou v Paříži nebo Dům umění v Curychu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Dům umění České Budějovice

Štítky ČR, Rakousko, výtvarné, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakouský malíř a sochař Herbert Brandl poprvé vystavuje na jihu Čech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.