Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Jindřichův Hradec zachraňuje památky, starý pivovar promění v multifunkční centrum

Díky investiční akci Nová epocha pivovaru Pánů zlaté růže se bývalá zámecká budova promění v multifunkční centrum, jehož součástí je i restaruce a pivovar. V pondělí 20. května si staveniště objektu převzaly stavební firmy.

Rada města koncem dubna schválila stavebním firmám ARCHEON a Auböck zadání veřejné zakázky Nová epocha pivovaru Pánů zlaté růže. Plánovaný projekt je rozdělen do dvou funkcí, a to pivovar a multikulturní centrum, jehož součástí je také restaurace.

„Povedlo se dokončit výběrové řízení na rekonstrukci pivovaru, takže si stavbu převzali zhotovitelé,“ řekl starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár.

Vysoutěžená částka je 497 milionů korun, téměř polovinu uhradilo město z dotací ve výši 245 milionů korun. Ty město získalo od Státního fondu podpory investic a Ministerstva průmyslu a obchodu.

„Dnešním dnem jsme převzali staveniště a zahajujeme tedy stavbu. Máme na starosti kompletní rekonstrukci a práce jsou naplánovány do konce roku 2025,“ řekl projektový vedoucí společnosti Auböck Tomáš Malecha.

Souběžně s výstabou jsou na úřední desce vypsány záměry na pronájem pivovaru a restaurace, aby si zájemci mohli se stavebními firmami upřesnit požadavky.

„Každý zájemce může podat nabídku na oba prostory určené k podnikání současně. Nabídka ale v takovém případě musí být podána samostatně jak pro pivovar, tak pro restauraci. Počítáme s tím, že celý objekt by měl být v provozu od roku 2026,“ doplnil starosta Kozár.

Pivovar vznikl v letech 1580-1582 jako součást zámeckého areálu za vlády Adama II. z Hradce. Začátkem 19. století se začal modernizovat, v 70. letech jej nechal hrabě Eugen Czernin z Chudenic přizpůsobit jako sladovnu a přistavil takzvaný horký provoz (dnes Dům gobelínů). Moderní podnik na parní pohon vystavoval klasický ležák chvalné pověsti. V roce 1945 byl areál znárodněn a do roku 1966 byl stále v provozu. Po převzetí podnikem Fruta n.p. se zde vyráběl slavný tuzemský rum s plachetnicí. Od 90. let však objekt nezadržitelně chátrá, přispěl k tomu i požár v roce 2011.

Část areálu Město Jindřichův Hradec opravilo na Dům gobelínů, kulturních tradic a řemesel. Projekt na záchranu pivovaru, spočívající v nalezení důstojné a smysluplné funkce odpovídající původnímu účelu objektu a charakteru místa, má v současné době jasnější budoucnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jindřichův Hradec

Štítky pivovar, pivovar Pánů zlaté růže, národní kulturní památka, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichův Hradec zachraňuje památky, starý pivovar promění v multifunkční centrum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.