Počasí dnes31 °C, zítra19 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Českými Budějovicemi putuje asijský drak, navštívil náměstí i Sokolský ostrov

Smích rozdováděných dětí se rozléhal po celém Sokolském ostrově. Když se na oslavu Dne dětí přišli podívat dva velcí draci, rozezněl se celý Sokolský ostrov smíchem a křikem rozdováděných dětí. Nová atrakce z ateliéru českobudějovického Domu umění sklidila mezi místními velký úspěch.

"Škoda, že takových akcí není více. Je hezké, že si s tím někdo dá práci,” podělil se s úsměvem účastník průvodu na Sokolském ostrově.

Dvojice draků vznikla v ateliéru Domu umění jako kolektivní dílo architektů, loutkářů, dětí a studentů. Nyní budou po celý rok draci putovat po městě a objeví se všude tam, kde se budou konat vzdělávací programy. Konstrukci dračích loutek navrhovali architekti Barbora Vu, Quang Dinh Vu a Karolína Röschl ze studia Bárka. Hlavy draků vytvořili loutkáři Silvie Urbancová, Slava Zubkova a Věra Ratajová.

„Drak je symbolem síly, odvahy a energie. Je vytvořen na základě čínského draka, spojuje tak Čínu a Evropu. Draka každý vnímá jinak a je hezké se učit, co kde v historii znamenal. Chtěli jsme jeho prostřednictvím prezentovat svou práci. U nás jde především o vzdělání a radost, proto maskot reprezentuje edukaci v umění a spojuje disciplíny jako divadlo a architekturu,” uvedla lektorka edukačních kurzů v Domě umění Šárka Kosová.

Tělo draka je deset metrů dlouhé a každá z hlav váží pět kilogramů. Jsou tvořeny především z pěnové desky. Kostry jsou z instalatérských materiálů a lehkého podšívkového saténu. Do výroby loutek se zapojilo několik desítek lidí různých věkových kategorií a specializací, například žáci ze ZUŠ Bohuslava Jeremiáše. Bylo důležité vytvořit lehkou konstrukci, aby s drakem mohly manipulovat i malé děti, hlavu ovšem musí nést kvůli její váze dospělí.

„Je to úžasné. Musí za tím být tolik práce, ale ty dětské úsměvy za to stojí,” radovala se babička, která se s vnoučaty přišla na draky podívat.

Poprvé se draci v Českých Budějovicích ukázali při generální zkoušce letu na náměstí v Českých Budějovicích, která se konala na konci května. „První myšlenka udělat tento projekt vznikla v půlce října. Samotná výroba hlav začala v dubnu. Po konzultaci s loutkáři z Malého divadla se nám draky podařilo vytvořit během jednoho víkendu,” doplnila Kosová.

Draci dorazí na zahradní slavnost

S výrobou draků pomohli i občané, kteří tvůrcům přispěli na potřebný materiál. „Museli jsme vypsat sbírku Dar na draka, protože chyběla podpora města. Projekt by mohl pokračovat, naším cílem je vytvořit pět draků,” dodala Kosová.

Finanční pomoc přišla i od Centra sociálních služeb Empatie, které bude 13. června pořádat Zahradní slavnost. Té by se měli draci také zúčastnit.

Na Budějovickém Montmartre pod Černou věží se pak bude pokračovat ve výrobě mávátek spojených s draky. Tato akce se bude konat od 21. do 22. června a pokud se podaří sehnat další vodiče draků, tak vyjdou do ulic.

Galerie Dům umění každým rokem připravuje výstavy nejzajímavějších domácích tvůrců, ale i významných autorů ze zahraničí. Ti se tak povětšinou vůbec poprvé prezentují nejen u nás, ale ve východní Evropě. Prostor je dán též zajímavým mladým umělcům. Nejedná se o galerii komerční ani sbírkovou.

Kromě výstav dělá galerie edukační programy pro děti a mládež. Dále doprovodné workshopy, přednášky, komorní koncerty, současný tanec a další. Jedním z workshopů je Bez obav v prostoru, jedná se o workshop pro děti i rodiče.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dům umění České Budějovice

Štítky draci, kultura, galerie, Dům umění, České Budějovice, Sokolský ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českými Budějovicemi putuje asijský drak, navštívil náměstí i Sokolský ostrov  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.