Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Táborské kulturní léto bude ve znamení připomínek 600. výročí úmrtí Jana Žižky

PR článek

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Závěrem letní sezóny bude festival, kdy se husitský hejtman Jan Žižka, jenž skonal právě před 600 lety, ujme symbolicky vlády nad městem.

Táborské kulturní léto odstartují o prvním letním víkendu Slavnostní koncerty na Žižkově náměstí. Dva letní podvečery umožní obyvatelům i návštěvníkům Tábora zaposlouchat se do tónů nejen klasické ale i filmové hudby. V pátek 21. června zazní v nezaměnitelných kulisách historického centra Má vlast Bedřicha Smetany v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Kromě nesmrtelného Smetanova cyklu symfonických básní zahraje orchestr pod taktovkou předního českého dirigenta Jana Kučery též husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci - verze 2020, který vznikl ve spolupráci s americkou Boston Berklee College k 600. výročí založení města. V sobotu 22. června přijdou na řadu slavné melodie z filmů Tenkrát na Západě, Piráti z Karibiku, Poklad na Stříbrném jezeře a mnoha dalších. Posluchačům je zahrají členové orchestru Virtuosi di Praga. Oba koncerty začínají vždy v 19 hodin a jsou zdarma.

Milovníci jazzu si přijdou na své v sobotu 13. července. Jazzový Tábor, tradiční součást letního kulturního programu, tentokrát představí táborské saxofonové kvarteto Kšandeto, jednu z nejznámějších českých jazzrockových kapel Jazz Q Martina Kratochvíla, pražskou kapelu hrající pop, funky a jazz Top Dream Company a skupinu Los Quemados prezentující zajímavé, originální a energické skladby Filipa Spáleného a Jakuba Doležala ve stylu jazzu, funku a fusion.

Táborské kulturní léto odstartují o prvním letním víkendu.

O víkendu 2.–4. srpna obsadí Tábor mezinárodní festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Letošní 13. ročník opět nabídne to nejlepší ze současného českého i zahraničního pouličního umění, jehož doménou jsou cirkusová umění, klauni, pantomima, loutky, pohybové divadlo, interaktivní představení, dílny nebo hudba. Dramaturgii programu pravidelně připravuje držitel Thálie a umělecký ředitel Laterny Magiky Radim Vizváry. Podrobný program najdete na www.komediantivulicich.cz.

Pomyslným závěrem táborské letní sezóny je mezinárodní historický festival Táborská setkání. O víkendu 13.–15. září se Jan Žižka zase ujme vlády nad městem. Za rachotu bubnů a ve světle pochodní doprovázen svými věrnými spolubojovníky vjede do města, aby svým zvoláním „Bratři a sestry, hrr na ně!“ odstartoval festival nabízející rozmanitou směsici historických i současných programů. Ať už projdete Katovskou uličkou, v níž mistr kat trestá malé i velké hříšníky, odvážíte se do Uličky chudiny, kde si nemůže být nikdo ničím jist, anebo nahlédnete do stánků s rozličným dobovým zbožím či lahůdkami k snědku na Středověkém tržišti či Táborském jarmarku, stále budete pod bedlivým dohledem velkého vojevůdce. Kostýmované průvody, ohňostroj, koncerty historické i současné hudby naplní zcela beze zbytku motto festivalu „Potkat se, poznat se, porozumět si.“ Festivalový program a on-line předprodej vstupenek naleznete již nyní na www.taborskasetkani.eu.

Podrobné informace o všech kulturních akcích ve městě hledejte na www.visittabor.eu.

Vítejte v Táboře, protože Táborské kulturní léto budiž pochváleno!

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Žižka, léto, festival, jazz, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborské kulturní léto bude ve znamení připomínek 600. výročí úmrtí Jana Žižky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.