Počasí dnes27 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Šermíři, kejklíři, koně i kočáry. Českým Krumlovem prošel historický průvod

Šermíři, kejklíři, divadelníci a stovky lidí v historických kostýmech. Již tradiční festival Slavnosti pětilisté růže tento víkend opět přenesl historické centrum Krumlova zpět do doby Rožmberků. Letošní již 36. ročník svým programem připomene hned dvě důležitá výročí města. Slavnostního průvodu se letos zúčastní přes 600 lidí.

„Letos si zde připomínáme hned dvě důležitá výročí. Tím prvním je uplynutí 750 let od data první dochované písemné zmínky o obchodní osadě Krumlov. Tou druhou je připomínka Řádu zlatého rouna, který získal Vilém z Rožmberka v roce 1584,“ přiblížil organizátor slavností a ředitel Městského divadla Jan Vozábal.

Akce již tradičně láká na šermířské souboje, divadlo, ukázku jízdy na koních, sokolnictví, pouliční divadlo nebo čistě pohádkovou atmosféru historického centra Českého Krumlova.

"Na slavnosti jezdíme do Krumlova s rodinou už od mého dětství, tak jsme nemohli vynechat ani letos. Osobně se nejvíc těším na šermíře ze skupiny Adorea, ale určitě vyrazíme i na další přestavení. Za ty roky už totiž máme mezi účinkujícími spoustu známých a přátel," řekl Matyáš Uher, který se svou rodinou přijel do Českého Krumlova z jihočeského Písku.

Největším tahákem ale dle Vozábala zůstávají historické průvody. Těch letošní ročník nabídl sedm a ten hlavní prošel městem dnes v 15 hodin.„Letos jde v průvodu 644 lidí. Půjčili jsme účastníkům všechny kostýmy, které jsme v divadle měli. Je to tolik lidí, že až první část průvodu dojde na konec trasy, ta závěrečná bude stále čekat na startu,“ těšil se Vozábal.

"Já i syn jsme si průvod to moc užili. Bylo tam prostě všechno, nechyběli rytíři, kejklíři, koně ani kočáry. Syn byl opravdu nadšený, ale nejvíce ze všeho se mu líbili kostými v doprovodu psů," okomentovala průvod jedna z pořihlížejících.

Dle Vozábala by však návštěvníci neměli minout ani historické ležení v městském parku, nebo scénu Víti Marčíka. Na té letos vystoupí také loutkář s pseudonymem Mr. Barty, který rozpohybuje svou loutku pomocí 47 vlasců, což je světový unikát.

Hlavní program festivalu končí v sobotu večer, návštěvníci do Krumlova však mohou zavítat i v neděli, kdy bude ve městě stále řemeslný trh a v městském parku a na náměstí Svornosti bude připravený závěrečný program.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Český Krumlov, Slavnosti pětilisté růže, průvod, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šermíři, kejklíři, koně i kočáry. Českým Krumlovem prošel historický průvod  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.