Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Závody, koncerty, výstavy a mezinárodní diskuze. V Budějovicích začíná nový festival Skateholders fórum

PR článek

V Českých Budějovicích proběhne unikátní mezinárodní skateboardový festival Skateholders fórum. Týdenní program nabídne závody, koncerty, ale i výstavy o historii jihočeského skateboardingu, workshopy a panelové diskuze s mezinárodními hosty. Slavnostní zahájení proběhne v sobotu 29.7. v parku 4 Dvory. Festival potrvá až do středy 3.7. Poté se přesune do Tábora, kde se propojí s festivalem Transforma. Hlavním pořadatelem jsou České Budějovice - Evropské hlavní město kultury 2028.

České Budějovice pořádají úplně první skateboardový festival svého druhu v ČR. Díky spolupráci lokální scény s Evropským hlavním městem kultury (EHMK) dostali skateři možnost rozvíjet svou kulturu dál. Letos se jejich snaha představí právě mezinárodním festivalem Skateholders fórum.

Závody, koncerty, výstavy a workshopy

Ke skateboardovému festivalu přirozeně patří závody. Na ty se lidé budou moci přijít podívat do skateparku 4 Dvory, kde proběhne v sobotu 29.7. i slavnostní zahájení. Následovat bude hudební večer v budově bývalé pošty u nádraží, kde zahraje kapela Sinks a místní uskupení Fotbal.

V neděli 30.6. program zve diváky i aktivní skatery na loni vytvořené místo u KD Gerbera, kde proběhne společné ježdění. Zajímavostí festivalu je instalace speciální sochy před budovu Jihočeského muzea, na které také půjde i jezdit.

V rámci programu bude možné navštívit unikátní výstavu o historii jihočeského skateboardingu s názvem Southside skateboarding kurátorovanou Jakubem Novotným. Pro návštěvníky jsou připravené i dva workshopy. První pod vedením architektů z U/U studia, kde si pod jejich dohledem budou moci namodelovat veřejný prostor podle vašich představ. Za zmínku stojí i workshop “postav si svůj obrubák” od plzeňské Pessertive crew. Kompletní program najdete na stránkách Budějovice 2028.

Budějovice přivítají špičky mezinárodního skateboardingu

Díky tomu, že je projekt Skateholders součástí Evropského hlavního města kultury 2028, přitahuje na sebe pozornost i v zahraničí. Hosty festivalu budou zástupci významných evropských skateboardingových organizací - ze Švédska, Velké Británie, Rakouska, nebo Řecka. Potkat se s nimi návštěvníci mohou v rámci dvou debat. První debata nese název Z ulice do lavic a zaměří se na téma skateboarding a vzdělávání. Druhá debata s tématem propojení města a skateboardingu proběhne ve středu 3.7. v budově bývalé pošty v Nádražní.

Debaty se neponesou pouze v mezinárodním duchu, ale uskuteční se i jedna se zaměřením na lokální scénu, v programu ji návštěvníci naleznou pod názvem „Historie a historky jihočeské skate scény“. Ke stolu usednou zástupci všech věkových kategorií místních skaterů a rozeberou jak naší bohatou historii jihočeského skateboardingu, tak současnost.

Spojení Evropské hlavní město kultury a skateboarding

Místní skateři se do projektu EHMK zapojovali již od začátku. Vznikly díky tomu například nové překážky u Gerbery, nebo dokument SKATEHOLDERS#1. Celý projekt Skateholders v rámci EHMK chce vytvořit z Budějovic metropoli pro kolečkové sporty, rozvíjet skateboardovou kulturu, ale i ukázat, že tento kolečkový sport může pomoci řešit některé společenské problémy.

„Chceme posílit možný pozitivní dopad urban sports, mezi něž skateboarding patří. Ty totiž prokazatelně vedou k začleňování mladých lidí, zejména těch ohrožených sociálním vyloučením,” dodává projekt kurátor Jakub Novotný.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky EHMK, Skateholders fórum, České Budějovice, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závody, koncerty, výstavy a mezinárodní diskuze. V Budějovicích začíná nový festival Skateholders fórum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.