Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Sochařka Knetlová poprvé vystavuje na jihu Čech, hlavním materiálem je beton

Restaurátorka a sochařka Sabina Knetlová poprvé vystavuje na jihu Čech. Název výstavy je "Jak vypadají moje oči?". Speciálně pro expozici v Domu umění v Českých Budějovicích vytvořila soubor soch, na kterých pracovala od jara. Zatím vystavovala v Praze, Kroměříži a ve Vídni. Hlavním materiál je beton, který kombinuje s umělohmotnými hadicemi a dřevem, řekla dnes ČTK při vernisáži Knetlová. Výstava potrvá do 27. října.

K betonu jsem se dostala během studia, byl to totiž levný a snadno dostupný materiál k různým experimentům a začal mě bavit. Objevila jsem v něm, že to není jen hrubý stavební materiál, zkouším ho třeba patinovat," řekla Sabina Knetlová.

Sochu nejprve vytvaruje z hlíny, pak vytvoří sádrovou formu, hlínu vyjme a do ní vtlačuje beton, po ztvrdnutí vznikne odlitek. Jako kontrast k němu používá umělohmotné hadice. „Je to pružný a lesklý materiál, přesně to, co beton není," dodala Knetlová. Jedna instalace představuje les, který je ze dřeva a s tímto materiálem začíná pracovat.

V její tvorbě jsou typické lidská figura a odkazy na krajinu. „Na výstavě můžete vidět jednotlivé hlavy a nohy, ale nejsou jakoby usekané, je to spíše zaměření na detail, na výřez z celku," řekla Knetlová. Některé sochy mají oči z lesknoucích kamínků, které se zablesknou pouze v určitém úhlu, a tím najednou přitáhnou pozornost.

Sabina Knetlová se po studiích živí už tři roky jako restaurátorka v Ostravě, zaměřuje se na kámen a štuk. Ve svých volných chvílích se věnuje sochařské tvorbě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Domu umění České Budějovice

Štítky ČR, výtvarné, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochařka Knetlová poprvé vystavuje na jihu Čech, hlavním materiálem je beton  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.