Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Nová vedoucí Jihočeské filharmonie Alena Hron chce rozšířit repertoár orchestru

Novou šéfdirigentkou Jihočeské filharmonie bude od této sezony po tři roky Alena Hron. Chtěla by obohacovat orchestr po repertoárové i výrazové stránce. Důležitá je pro ni soudobá hudba. Filharmonie by podle jejího názoru měla být součástí společenského života na jihu Čech a měla by hrát nejen v koncertních sálech, ale také na neobvyklých místech a účastnit se festivalů. Dnes se společně představí veřejnosti na inauguračním koncertě v sídle Jihočeské filharmonie, řekla Alena Hron.

"V loňské sezoně mě pozval orchestr na základě reference ke spolupráci na jednom projektu. Myslím, že jsme si padli do oka, protože mi post šéfdirigentky nabídli vlastně hned. A mou náplní bude jej umělecky vést, obohacovat po repertoárové i výrazové stránce. Důležitá je pro mě soudobá hudba. Chtěla bych také rozšiřovat zvuk orchestru, každý žánr vyžaduje jiný přístup, a to obohacuje také hráče. Chtěla bych poznat další zdejší hudební instituce a také bych si přála, aby Jihočeská filharmonie byla součástí společenského života v kraji, aby byla filharmonií pro všechny,“ řekla Hron.

Filharmonie má cyklus A, v němž hraje klasická díla, v cyklu B jsou populárnější žánry. Má i edukační program pro děti. "Ten pro mě hraje důležitou roli, představuje klasickou hudbu těm nejmladším, učíme je poslouchat, hledat v hudbě krásu, a tím si nejen vychovávat budoucí publikum, ale i třeba hráče,“ dodala Hron. Jihočeská filharmonie má podle ní široký záběr a ten by chtěla podporovat a prohlubovat. Dále by se s ní chtěla účastnit různých festivalů jak v tuzemsku, tak v zahraničí, hrát na neobvyklých místech, ale i ve velkých koncertních sálech.

Alena Hron podporuje, aby u orchestru hostovali i jiní dirigenti, stejně jako ona diriguje různá hudební tělesa, jak je vidět na jejích webových stránkách. Podle ní je to důležité pro její vlastní profesní růst stejně jako pro ten orchestrální.

Jihočeská filharmonie na olympiádě v Paříži zazářila a plánuje další koncerty

Slavnostní otevření Českého domu, přivítání českého velvyslance Michala Fleischmanna a předsedy vlády ČR Petra Fialy, koncert před Českou ambasádou nebo zahrání fanfáry pro zlaté medailisty Kateřinu Siniakovou a Tomáše Macháče. To jsou jen některé...

Dnes v sídle Jihočeské filharmonie bude mít svůj inaugurační koncert od 19:00. Věnují ho Bedřichu Smetanovi, letos si česká společnost připomíná 200 let od jeho narození a 140 let od úmrtí. Filharmonie zahraje předehry k loutkovým hrám Oldřich a Božena a Doktor Faust. "Premiéru měly na Silvestra, pro zábavu, tak si myslím, že posluchač bude velmi překvapený, že je to hudba od Smetany. A pak zahrajeme pásmo valčíků od trochu méně známého autora, Jana Nováka. A po pauze přijde na řadu velká romantika, Chopinův klavírní koncert s legendou české klavírní scény Ivanem Klánským,“ řekla Hron.

Dirigent s orchestrem zkouší na koncert od tří do pěti dnů. Důležitější je ale domácí příprava, která začíná týdny až měsíce před první zkouškou s orchestrem. "Udělám si analýzu partitury, abych do hloubky porozuměla struktuře díla, co je jedna fráze, co celek. Také poslouchám nahrávky a hledám vlastní interpretaci, jak chci skladbu podat. Doma si to pak zkouším i na sucho dirigovat, je pro mě důležité své myšlenky umět předat co nejvíce pouze pomocí gest,“ řekla Hron.

Při dirigování nepohybuje jen rukama, ale často celým tělem. Každý dirigent si vytváří svůj vlastní styl komunikace s orchestrem. "Hudba ke mně nějak promlouvá, já ji nějak prožívám a to co nejupřímněji předávám dál orchestru,“ řekla Hron. Při dirigování obvykle používá taktovku, má jich několik. Ale při starších skladbách nebo vedení menšího souboru raději diriguje bez ní. "Nástrojem pro dirigenta není taktovka, ale ten orchestr,“ dodává Hron.

"Za největší úspěch považuji právě to, že diriguji. Věděla jsem, že to chci dělat, že mě to baví, ale dlouho jsem si nevěřila a měla jsem pocit, že je to příliš vzdálený sen. A teď je to moje povolání. Jsem za to hrozně vděčná. Navíc jsem teď ještě šéfdirigentkou v Českých Budějovicích, to je prostě úžasné,“ řekla Hron. Pro mladé dirigenty je těžké se prosadit, protože orchestry chtějí zkušené dirigenty. "Jenže kde se to ten mladý dirigent či dirigentka mají naučit? My potřebujeme ten svůj nástroj, orchestr. Doma sami se zkrátka nemůžeme naučit práci s lidmi, jak hudebníci reagují na ruce, pohyby,“ dodala Hron.

Dvaatřicetiletá Alena Hron pochází z Valašského Meziříčí. Vystudovala dirigování na Akademii múzických umění v Praze, během studií strávila rok na hudební škole Norges musikkh?gskole v Oslu. V červnu 2024 ukončila své druhé magisterské studium na prestižní Umělecké akademi Curych ve třídě Christopha-Mathiase Muellera a Johannese Schlaefliho.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petra Hajská

Štítky ČR, hudba, Jihočeská filharmonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová vedoucí Jihočeské filharmonie Alena Hron chce rozšířit repertoár orchestru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.