Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Jihočeské divadlo spouští nový podcast a chystá cyklus komorních koncertů v Jihočeském muzeu

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích si pro své příznivce připravilo několik novinek. Podcast Zkouška sirén vezme posluchače do divadelního zákulisí a série komorních koncertů v Jihočeském muzeu propojí umění s historií.

Nový podcast Jihočeského divadla nazvaný Zkouška sirén se bude snažit popsat, co a jak se v divadle odehrává. Již nyní je dostupný na Spotify i Apple Podcasts.

„V prvním díle, jehož hosty jsou umělečtí šéfové souborů Jihočeského divadla Olga Šubrtová, David Košťák, Lukáš Slavický, Vít Piskala a Tomáš Ondřej Pilař, se dozvíte, jak se sestavuje divadelní sezóna, jak to zní, když se sejdou všichni umělečtí šéfové u jednoho stolu, jaká bude aktuální sezóna a proč se na ni umělečtí šéfové tak těší. O čem sní Tomáš Ondřej Pilař, když osm hodin spí, co si připravila činohra pod stromeček, proč to zabalila do latexu a proč tomu opera říká 'motýlek a včelička' a mnoho dalšího,“ láká na první epizodu mluvčí divadla Ondřej Hellebrant.

Koncetr připomene budějovické skladatele

Jihočeské divadlo ve spolupráci s Jihočeským muzeem také připravuje novou sérii koncertních matiné, které slibují neopakovatelný hudební zážitek. Při těchto komorních koncertech vystoupí sólisté a členové orchestru opery Jihočeského divadla v prostorách novorenesanční budovy Jihočeského muzea. Kromě samotných hudebních vystoupení mohou návštěvníci se zakoupenou vstupenkou bezplatně navštívit všechny expozice muzea v den koncertu.

První koncert z cyklu Jihočeská matiné se uskuteční v sobotu 12. října od 11 hodin. Vystoupí na něm sólisté a členové orchestru opery Jihočeského divadla, doprovázeni průvodním slovem dirigenta Davida Švece. Samotný koncert bude zahájen poněkud netradičně, místo tradičního divadelního zvonění posluchače ke koncertu přivedou tři fanfáry trubek, které zazní z prostor chodeb Jihočeského muzea.

První podzimní koncerty jsou součástí Roku české hudby. Při vystoupení tak zazní hudba nejznámějších jmen české klasické hudby i českobudějovických rodáků, jako byli Vojtěch Jírovec nebo Rudolf Kende. Jejich díla na tento okamžik čekala dlouhé roky v archivu muzea. Znovu uvedena budou po desítkách až stovkách let.

„Je neuvěřitelný pocit zažít v Českých Budějovicích provedení hudebních děl, která zde kdysi vznikla, ale po desetiletí je nikdo neslyšel. Vrátit na pódium skladby Rudolfa Kendeho a Vojtěcha Jírovce, které jsou spojené s tímto regionem, je vážně něco výjimečného. Je to jako oživit kousek hudební historie přímo před našima očima,” říká umělecký šéf opery Tomáš Ondřej Pilař.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Jihočeského divadla

Štítky jihočeské divadlo, muzeum, koncetr, podcast, hudba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo spouští nový podcast a chystá cyklus komorních koncertů v Jihočeském muzeu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.