Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Dům umění je nominovaný na prestižní ocenění, město s jeho rozvojem přesto stále otálí

Galerie současného umění a architektury, sídlící v českobudějovickém Domu umění na náměstí Přemysla Otakara II., je nominována na prestižní cenu České akademie vizuálního umění. I přesto, že instituce má nadregionální význam a láká do města turisty i vystavovatele z celého světa, stále sídlí v zcela nedůstojných prostorech, s jejichž rozvojem město dlouhodobě otálí.

Česká akademie vizuálního umění zveřejnila seznam finalistů pro ceny za rok 2023. Hned ve dvou kategoriích figuruje českobudějovický Dům umění. Ucházet se bude o vítězství v kategoriích Umělecký přínos roku a Instituce roku. Slavnostní udílení ocenění se uskuteční v pondělí 18. listopadu 2024 v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze.

„Dům umění v našem městě svou jednotnou dramaturgií dalece přesahuje rámec regionální galerie a je tak důležitým centrem současného umění v českém i evropském kontextu. Prestižní cenu si samozřejmě zaslouží, tak doufám, že si ji po zásluze z Prahy odveze,“ řekla dnes již bývalá náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti).

Město České Budějovice věří v úspěch Domu umění, i přesto že tento projekt dlouhodobě upozaďuje a přehlíží. Galerie tak již dlouhé roky sídlí ve zcela nedostatečných a zanedbaných prostorech. Existuje sice projekt na kompletní rekonstrukci stavby, která by historickou budovu na náměstí přetvořila v moderní a důstojné prostory, vedení města však její realizaci stále odkládá. Jako hlavní důvod uvádějí zástupci města nevyřešené nevyužití stavby.

Dům umění již dlouhé roky čeká na plánovanou rekonstrukci.

Samotná galerie je sice úspěšným a prestižním projektem, nicméně zabírá pouze jedno patro objektu a náplň pro zbytek budovy se městu stále nedaří najít. Mezi posledními návrhy byla například možnost doplnit galerii infocentrem a scénou Malého divadla, ani tyto možnosti však nevyšly.

„Odbor kultury a cestovního ruchu, který nyní v budově sídlí, se nejspíše přesune do naší nově získané budovy na Mariánském náměstí a infocentrum pak nejspíše umístíme do budovy bývalé pošty u vlakového nádraží. Tu město taktéž nedávno koupilo a mohla by fungovat jako ideální vstupní brána pro turisty,“ sdělila primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) s tím, že pro scénu Malého divadla pak Dům umění nesplňuje potřebné parametry.

Osud Domu umění pak také ovlivní rozpočet města a cena, za kterou město odkoupí Metropol od odborářského svazu. Aby se však vše stihlo dokončit do roku 2027 a město nepřišlo o získanou dotaci, musí se začít stavět nejpozději na podzim příštího roku. Galerie s tímto termínem stále počítá a k němu má naplánovanou i poslední výstavu. Její kurátor Michal Škoda už zároveň pracuje na úvodních dvou výstavách pro rok 2027 a exkluzivním programu pro oslavu titulu EHMK v roce 2028.

Osud Rejnoka od Jana Kaplického i Domu umění je nejistý, město však oba projekty stále zvažuje

Budějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) sdělila, že projekt na výstavbu „Rejnoka“ od Jana Kaplického stále existuje. Jeho realizaci však stojí v cestě nízké využití českobudějovických kulturních institucí. To se týká jak programu, tak...

„Představy o využití Domu umění jsem měl. Chtěl jsem budovu propojit s fungováním hlavního městského architekta. Vedení města však tento post zrušilo a tím zavrhlo i tuto možnost. Jako jedinou možnost teď vidím propojit Dům umění s edukací a zaplnit ho vzdělávacím programem pro děti. Je na to navázána i jedna část budějovické přihlášky na EHMK,“ sdělil Škoda s tím, že se obává, že nedodržení závazků z přihlášky by budějovickou kandidaturu mohlo poškodit.

Kompletní projekt na přestavbu Domu umění, včetně stavebního povolení, připravilo již bývalé vedení města. Část nákladů na rekonstrukci měla pokrýt schválená evropská dotace. Projekt je dokonce součástí přihlášky na Evropské hlavní město kultury, kterým mají být Budějovice v roce 2028. „Postoj ODS k rekonstrukci Domu umění je naprosto skandální. ODS zcela nepravdivě nyní tvrdí, že Dům umění nemá vlastně žádnou náplň a že neví, co v něm bude. Stačí se podívat na podklad pro vyhlášení architektonické studie a na návrh vítěze soutěže,“ okomentoval opoziční zastupitel a bývalý první náměstek Juraj Thoma (HOPB)

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením města České Budějovice

Štítky České Budějovice, kultura, EHMK, Dům umění, rekonstrukce, výstavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům umění je nominovaný na prestižní ocenění, město s jeho rozvojem přesto stále otálí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.